Trans mahpus Buse, 3 aydır kadın cezaevine nakledilmeyi bekliyor

Bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre, trans mahpus Buse’nin kadın cezaevine geçmesi için verilen dilekçeye 3 aydır yanıt alınamıyor. 

Trans mahpus Buse Aydın’ın avukatı Jiyan Kaya'nın Bianet'e aktardığına göre, “Buse’nin Bakırköy veya Gebze cezaevlerine nakledilmesi konusunda dilekçe verdik. Ancak 3 aydır dilekçemize yanıt alamadık. Kadın bir mahpusun erkek cezaevinde kalması hukuka da aykırı” diyor.

Buse avukatıyla birlikte, kadın cezaevine nakledilme talebinde bulunarak, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi ve Gebze Kadın Cezaevi’ne nakledilmesi için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. 

??Avukat Jiyan Kaya, Buse’nin 20’lerinde tutuklandığını, şimdilerde 49 yaşında olduğunu belirterek, “Bana, ‘benim hayatım tutuklandığımda durdu’ diyor. Onun kadın hapishanesine nakli için de mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 

Trans mahpus Buse Aydın, yıllardır en temel haklarından biri olduğu halde mücadele verdiği cinsiyet uyum sürecini tamamladı. 1997'de müebbet hapis cezası alan Buse’nin mücadelesi bundan yıllar önce başlamıştı. İlk olarak Tekirdağ 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmuştu ve mahkemeden cinsiyet uyum sürecinin başlaması için izni almıştı. Gerekli izinleri aldıktan sonra ve ekonomik koşulları sağladıktan sonra cinsiyet uyum sürecini tamamlayan Buse, kadınların kullandığı nüfus cüzdanını da aldı.