KİH-YÇ’den depremlere ilişkin acil talepler

Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği, 6 Şubat depremlerine ilişkin birincil tespit ve acil taleplerin yer aldığı bilgi notu paylaştı. 

Depremden bu yana dayanışmayı yükselten sivil toplum kuruluşlarından KİH-YÇ, sorumluları bölgede yaşamakta olan kadın ve LGBTİ+’lar için koruyucu önlemler almaya çağırıyor: 

“Bölgedeki barınma ve ışıklandırma sorunlarını giderin, toplumsal cinsiyet temelli plan ve politikalar geliştirin, koruyucu ve önleyici tedbirleri etkin bir şekilde uygulayın. Bu alanlarda kadın, çocuk ve LGBTİ+’ların toplumsal cinsiyet temelli şiddeti bildirebilecekleri mekanizmalar kurun, bu mekanizmaların karar alma ve uygulama süreçlerine bağımsız yerel kadın örgütlerinin aktif katılımını sağlayın, kadına yönelik şiddet özelinde çalışan kolluk kuvvetlerini alanda görevlendirin.”

“Toplumsal destek sistemlerine ve adalete erişimi sağlayın!”

Afetten etkilenen kadınların ve çocukların toplumsal cinsiyet temelli şiddet nedeniyle tekrar travma yaşamaması için toplumsal destek sistemlerine ve adalete erişimin sağlanmasını talep etti. Psiko-sosyal ve ekonomik desteklere erişebilmeleri için gerekli mekanizmaların kurulması çağrısında bulunan dernek, “Halk sağlığını tehdit eden salgın hastalıklara karşı bir an evvel bölgede hijyen ve temizliği sağlayın, sahra hastanelerini kurun, acilen kadınların menstrüel ürünlere ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimini sağlayın.” dedi ve ayrıca ekledi: 

“Mülteci ve LGBTİ+’lara yönelik koruyucu önlemler alın!”

“Çadır ve konteyner kentlerde çamaşırhaneler kurun ve kadınların ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş hizmetler sunun, kadın örgütleriyle iş birliği yapın. 

İnsan kaçakçılığı ve ticaretine karşı, özellikle refakatsiz çocukların ve genç kadınların korunması için ivedilikle etkili önlemler alın, bu önlemleri verilerle düzenli olarak kamuoyu ve sivil toplumla paylaşın.

Hak temelli bağımsız sivil toplumun bölgede insani yardım dahil olmak üzere meşru faaliyetlerini yürütmesinin önündeki engelleri bir an önce kaldırın ve antidemokratik yöntemlerden vazgeçin.

Mültecilere ve LGBTİ+’lara yönelik nefret ve şiddete karşı koruyucu önlemler alın. 

Uzaktan eğitim kararından vazgeçin. Gidecek yeri kalmamış depremzede öğrencileri ve gençleri tekrar mağdur etmeyin. 

Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu artık kabul edin, rant odaklı şehirleşme politikanızı terk edin. Alelacele deprem bölgelerine yeni bina dikmeden önce zemin etütlerini yapın. Bu acıların tekrar yaşanmaması için binaların deprem yönetmeliğine uygunluğunu denetleyin, dayanıksız binaları güçlendirin, depreme dayanıklı şehirler oluşturun.”