Depremden Etkilenen Lubunyalar Hakkında Genel Bilgilendirme-2

Depremin 2. haftasından itibaren; LGBTİQA+ Deprem Dayanışması, Ankara LGBTİ+ Deprem Dayanışması, yerelde örgütlenen LGBTİ+ dernekleri, üniversiteli lubunyalar, kadın+ dernekleri, insan hakları dernek ve inisiyatifleri ve de gönüllü aktivistler üzerinden depremden etkilenen lubunyaların ihtiyaçları dahilinde oluşturulan listeler üzerinden bölgeye ulaşım sağlayabilen kurumlar aracılığıyla acil taleplere dair iletişim ve kargolama sağlandı. Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği olarak deprem bölgesindeki ve Ankara’ya gelen lubunyalara Dilek İnce Giysi bankasından kıyafet desteği sağlanmaya devam ediliyor. 

Deprem bölgesinden 46 başvuru aldık. 23’ü barınma ve güvenlik endişesi ve buna ilişkin hukuki destek talebiydi. Afetten etkilenen 20 kişiye giysi desteğinde bulunduk.3 kişiye de şehir değiştirirken akran desteğinde bulunduk İki trans mahpusla mektuplaştık. 

Güncel ihtiyaç listesi (şuradan ulaşılabilir) üzerinden bağışlar da toplanmaya devam ediliyor. Aynı zamanda psikolojik danışma hattı ve hukuki danışma hattı üzerinden gelen talepler doğrultusunda danışmanlık hatları üzerinden ve Ankara’ya gelen hayatta kalan lubunyalara yüzyüze psikolojik danışmanlık desteği veriliyor. Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’ne gelen Şubat ayı başvurularından deprem bölgesindeki ya da Ankara’ya gelen lubunyalara 7 kez yazılı şekilde, 25 kez psikolojik danışma hattı üzerinden ve 6 seans da yüz yüze & online psikolojik danışmanlık ve psikolojik ilk yardım sağlandı. 

Ankara’daki depremden etkilenen lubunyalar örgütlenmeler üzerinden hem kendi yaralarını sarmaya devam ederken hem de var olan dayanışma ağlarından depremden etkilenen diğer lubunyalar için dayanışıyor.

Deprem bölgesinde danışmanlık verecek avukatlara, danışmanlık süreci ilgili rehber hazırladık. 

Deprem bölgesinde bulunan lubunyalar bir yandan kendi kayıplarının yasını tutmaya çalışırken AFAD çadırlarında ayrımcılığa maruz kaldıkları ve bölgedeki insani yardımlara ulaşmakta zorlandıkları için bireysel çadırlarda afet içerisinde afet deneyimleyerek hayata tutunmaya devam ediyorlar. Deprem bölgesinden ayrılan translar yine Mersin ve Ankara başta olmak üzere çevre illerdeki lubunya aktivistlerin kapılarını açtığı evlerde geçici olarak barınmaya çalışıyor. 

Bölgedeki depremler devam ederken hizmetlere erişim hala kısıtlı!

20 Şubat 2023 tarihli Hatay merkezli 6,4’lük deprem sonrası depremden etkilenen bölgelerdeki lubunyalarla kurulan iletişimde;

20 günü aşkın süredir sağlanamayan ve lubunya kapsayıcı olmayan çadırlar ve toplanma alanları nedeniyle birçok LGBTİ+ az hasarlı binalarda ya da depremden görece daha az etkilenen illerdeki lubunyaların evlerini açmasıyla dayanışmaya devam ediyor. Bölgede zaman zaman elektrik kesintileri devam ederken 20 gündür İskenderun’da su hizmetine erişilemiyor. Bu nedenle çoğu LGBTİ+ kendi kişisel hijyenlerini sağlamakta zorlanıyor. Uzun süreli ve kalıcı barınma sorununa dair belirsizlik halen devam etmekte.

Depremin etkileri devam ederken hayatta kalanlarla dayanışmak ve nasıl destek alabileceğinizi öğrenmek için Ankara LGBTİ+ Deprem Dayanışması ve LGBTİQA+ Deprem Dayanışması’nın sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.