TTM’nin feshi davasının 3.duruşması 21 Şubat’ta!

Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne “hukuka ve ahlaka aykırılık” gerekçeleriyle açılan derneğin feshi davasının 3.duruşması 21 Şubat’ta görülecek. 

15 yıldır Tarlabaşı’nda çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanları kurmak için çalışan Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne (TTM) açılan iki ayrı davadan, “hukuka ve ahlaka aykırılık” gerekçeleriyle açılan derneğin feshi davasının 3.duruşması 21 Şubat’ta saat 11.30’da Çağlayan 18. Asliye Hukuk  Mahkemesi’nde görülecek. 

TTM, 21 Şubat’ta görülecek 3. duruşmayı sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

“Zor günlerden geçiyor, dayanışmanın gücü ile umutlanıyoruz. Aklımız kalbimiz türlü acılara bölünmüş olsa da şiddetsiz ve adil bir dünyaya olan inancımızla, çalışmalarımızı sürdürebilmek ve Tarlabaşı Toplum Merkezi Kapatılamaz demek için 21 Şubat'ta Çağlayandayız.”

Ne olmuştu?

25 Haziran 2021’den bu yana bazı medya organlarının karalama haberlerle hedef gösterdiği dernek, Haziran-Eylül 2021 döneminde çeşitli denetimlerden geçti. Denetimlerin ardından merkez hakkında iki ayrı dava açıldı.

İstanbul Valiliği tarafından İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde ‘Derneğin amacının gerçekleşmesinin olanaksız hale geldiği’ gerekçesiyle derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespit edilmesi talepli bir dava açıldı. Bu davanın ilk duruşması, 14 Nisan’da İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Aile Bakanlığı, Valilik yanında müdahillik talebi iletti. TTM avukatları, “15 yıldır var olan, kamuyla ortak iş yapan bir dernek nasıl yok olabilir” diye sordu. Dava, 29 Eylül’e ertelendi. 29 Eylül’deki ikinci duruşmada da karar çıkmadı ve bu sefer TTM hakkında açılan ‘yokluğun tespiti’ davası 9 Mayıs 2023’e ertelendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği iddianame ile İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ‘hukuka ve ahlaka aykırılık’ gerekçeleriyle derneğin feshi davası da açıldı. Bu davanın ilk duruşması da 18 Mayıs’ta görüldü. Dava kapsamında dernek hakkında verilen ‘faaliyetten alıkonulma’ tedbir kararı ise 6 Nisan’da TTM’nin başvurusu üzerine kaldırıldı. Bu dava da 2 Kasım’a ertelendi.

TTM, 27 Haziran 2021’de Kaos GL Derneği’nin ‘LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?’ kılavuzunun konuşulacağı bir gönüllü etkinliği planladı, fakat etkinlik medyada hedef gösterildi. Nefret söylemi, hedef gösterme ve karalamalar 9 Şubat 2022’ye kadar sistematik olarak devam etti ve yaygınlaştı.

Medyadaki hedef göstermelerin hemen ardından, 25 Haziran’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Beyoğlu İlçe Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Birimi, derneği ziyaret etti. Bundan dört gün sonra İstanbul İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü denetimi başladı. TTM, denetleme sonuçlarına ilişkin bilgileri ancak kendilerine açılan ‘yokluğun tespiti’ ve ‘derneğin feshi’ dava dosyalarına sunulan rapor ve eklerden öğrenebildi. Dernek hakkında açılan ilk dava ‘yokluğun tespiti’ davası oldu.