İstanbul'da evsiz trans kadın ölü bulundu

45 yaşındaki evsiz trans kadın Deniz, İstanbul Cihangir’de ölü bulundu. Kimlikte yazan cinsiyetle, cinsiyet kimliği uyuşmadığı için kadın sığınağına kabul edilmemiş, evsizler için merkezlerde kötü muamele görmüştü.

KaosGL’den Yıldız Tar’ın haberine göre, Deniz, İstanbul Cihangir’de sokakta yaşamak zorunda kalan, 45 yaşında trans bir kadındı. Beş yıla yakın süredir sokakta olan Deniz, gideceği hiçbir yer olmadığı için kaldırımlarda, apartman aralarında yatıp kalkıyordu.

Mahalleli, Deniz’e destek olmak ve barınma sorununu çözmek için çok uğraştı. Ancak bir yandan Deniz’in sağlık sorunları da arttı ve Cumartesi günü (11 Şubat) Deniz sokakta ölü bulundu. 

Mahalle halkından Seda Yılmaz, Deniz’i ve neler yaşadıklarını KaosGL.org’a anlattı. Yazdan beri Deniz’i kendi mahallelerinde görmeye, onla konuşmaya, sorunlarını çözmeye çalıştıklarını söyleyen Yılmaz yaşananları şöyle anlattı:

“Beni travestiyim diye istemiyorlar”

“Bir süre sonra sağlık sorunları baş gösterdi. Daha sık konuşur olmaya başladım. Trajik ve üzücü bir olay olmasından ziyade ne kadar politik olduğunu vurgulamak istiyorum. Buradaki komşularla hiçbir şey yapamadığımız için çok üzgünüz ama bizi aşan bir durum vardı. Devletle, kurumlarla çözülmesi gereken bir şey. En son konuşmamızda ‘Beni travestiyim diye istemiyorlar’ dedi mesela.

“Twitter’da çağrı yaptım. Bilmiyordum tam ne yapılması gerektiğini. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal hizmetlerine ulaştım. Sosyal hizmetlerden biri aradı. Çok ilgililerdi, hangi ismiyle hitap edilmesine kadar sordular. Geldiler de buraya ama kimliğindeki cinsiyetiyle cinsiyet kimliği eşleşmediği için kadın sığınaklarına kabul edilmedi. Erkeklerin de gidebildiği evsizler için olan yerlere de kendisi daha önce kötü muamele gördüğü için gitmek istemedi haklı olarak.”

“sistem yüzünden çözüm üretilmiyor”

Yılmaz, ortada ciddi bir sistem sorunu olduğunu da belirtti. “Sosyal hizmetlerden gelip çözüm üretmeye çalışıyorlar ama sistem yüzünden çözüm üretilmiyor. Başka bir komşumuz Aile Bakanlığı, sosyal hizmet bir sürü yeri aradı” diye tüm çabalarının sonuçsuz kaldığını vurguladı.

“Hepimiz bir şeyler yapmaya çalıştık ama bir türlü kalıcı çözüm bulamadık” diyerek çaresiz kaldıklarını söyleyen Yılmaz, bir komşularının soğuklar sırasında otelde yer ayarlamak istediğini ama Deniz hem trans olduğu hem de evsiz olduğu için otelin de kabul etmediğini belirtti.

“Bir insanı bu şehre sığdıramadık”

Yılmaz, “Bazı insanlar için bakmaya dahi tahammül edemediği bir hal bu” diyerek üzüntüsünü şöyle vurguladı:

“Benim üzüntüm bir insanı Beyoğlu’nda, İstanbul’un merkezinde, bu şehre sığdıramadık. Çözüm bulunamadı. Barınmayla ilgili çözüm bulunamadı. Deniz’in yaşadığı bu olayın üzerine belediyeler, LGBTİ+ dernekleri en azından acil durumlarda barınma desteği sağlamak için birlikte çalışmalı. Trans misafirhanesi kapanmasaydı belki oraya gidebilirdi. Gerçekten barınma şu an hepimiz için çok önemli ve hayati bir mesele. Depremde şimdi daha da acı bir tarafı var. Ama daha dezavantajlı durumda olanlar için daha hayati bir sorun.”

Deniz’in sokakta yaşamaktan dolayı çok fazla sağlık sorunu da vardı. Son dönemlerde iyice zayıfladığını, hatta emekleyerek yürümek zorunda bile kaldığını söyleyen Yılmaz, hastanelerin de yeterince ilgilenmediğinden bahsetti.

Cumartesi günü yattığı yerde ölü bulundu. Bu manzara, bu sistemin eseri. Onun yaşadıklarını başka LGBTİ+ arkadaşlarımız yaşamasın istiyorum. Arkasından yapılabilecek en doğru şey bu olur?”