Finlandiya, cinsiyet kimliğini tanıyan yasayı onayladı

Finlandiya, transların cinsiyet uyum süreçlerini önemli ölçüde kolaylaştıran yasa tasarısını kabul etti. 

Finlandiya, transların cinsiyet kimliklerini, tıbbi ve psikiyatrik onay sürecinden geçmeyen prosedürlere dayanan ve  cinsiyet uyum süreçlerini önemli ölçüde kolaylaştıran yasa tasarısını kabul etti. 

Başbakan Sanna Marin yasanın, hükümeti için bir öncelik olduğunu söylemişti ve 1 Şubat Çarşamba günü parlamentoda büyük bir çoğunlukla 113 lehte, 69 aleyhte oyla kabul edildi. Oylamaya katılmayan 17 milletvekili vardı, ancak çekimser oy kullanılmadı. 

“Tıbbi ve psikiyatrik onay sürecinden geçilmeyecek”

Yeni yasalar, 18 yaş ve üzerindeki transların, bir beyan süreciyle yasal olarak cinsiyet kimliklerinin tanınması ve artık meşakkatli bir tıbbi ve psikiyatrik onay sürecinden geçmeleri gerekmediği anlamına geliyor.

Değişiklikler ayrıca, hükümetin cinsiyet kimliklerini tanımasından önce transların üreme yetileriyle ilgili bir sağlık raporu sunmalarını gerektiren hükmü de kaldırıyor.

Mevcut yasanın bu kısmı, transların çocuk sahibi olmalarını engellemeyi amaçlıyordu ve uzun yıllardır insan hakları grupları tarafından geniş çapta kınanıyordu.

“Bu yasa, daha fazla trans reformu için güçlü bir destek”

Finlandiya'nın en eski LGBTİQ+ hakları örgütü Seta'nın genel sekreteri Kerttu Tarjamo, "Yasa tasarısının geçmesini bekliyorduk, ancak son birkaç hafta içinde yasaya, özellikle de toplumsal cinsiyet karşıtı söylemlere karşı inanılmaz derecede güçlü bir kampanya başlatıldı" dedi. 

Mevzuatın potansiyel olarak en tartışmalı yönlerinden biri, yeni trans hakları hükümlerinin Finlandiya hukukunda reşit olmayanlar olarak kabul edilen, 16 ve 17 yaşındakileri de kapsayacak şekilde genişletilip genişletilmeyeceğiydi.

Tarjamo, "Son dakikada bu, tasarıda olmayan bir şeydi ve bu bizi hayal kırıklığına uğrattı, ancak daha fazla trans reformu için güçlü bir destek olduğunu biliyoruz."