Meli Bendeli, “etek giydiği” için Şahmaran dizisinin kadrosuna alınmadı

Trans kadın oyuncu Meli Bendeli, oyuncu seçmelerinden aldığı olumlu dönüşe ve e-mail adresine gelen sözleşme taslağına rağmen "etek giydiği” için Şahmaran dizisinin kadrosuna alınmadığını söyledi.

Şahmaran dizisi için yaklaşık bir buçuk yıl önce Adana Film Festivali'nde kendisine söz konusu yapım için rol teklifi geldiğini söyleyen Bendeli, Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’a süreci anlattı:

"Ben Adana Film Festivali'ne gitmiştim. Filmim gösterilecekti. O dönem Şahmaran dizisi de Adana'da çekiliyordu ve ben dizi ekibiyle aynı otelde kalıyordum. Yönetmenle tanışmadan e-mailime sözleşme geldi. Sonra benim CV'me ve daha önce yaptığım işlere baktılar.

"Festival devam ederken o gün Adana'da hava çok sıcak diye çarşıdan etek aldım ve giydim. Otele de yürüyerek gittim. Yürürken beni ekipten görmüşler etekli bir şekilde ve demişler ki 'Buna mı verdiniz rolü?'.

"Etekle görülmemden sonra beni tekrar audition'a (oyuncu seçmelerine) soktular. O moral bozukluğuyla audition vermeye çalıştım. Tabii yönetmen videoyu izledi ve 'Aaa olmaz,' dedi. Ve sözleşme mail adresimde kaldı, imzalanmadı.

“Artık ötelenmek canıma yetti”

"O dönem beden uyum sürecine henüz başlamamıştım, daha laçovariydim, göğüslerim yoktu, saçlarım bu kadar uzun değildi. Hormon almaya başlamamıştım. 

"Mesele tam olarak beni etekle görmeleri oldu, çünkü zaten uyum sürecime ilk olarak kıyafetlerimle başlamıştım. Yoksa rolü vermişlerdi. Menajerimle konuşmuşlardı, sözleşme gelmişti. Hayırdır yani? Beni etekle dışarıda görsen ne olacak? Zaten bir masal karakterini oynuyordum, çok erkek erkek bir rol de değildi yani.

"Ama bu olayın bana şöyle bir yararı oldu: Bu olaydan sonra uyum sürecimi başlattım. Başını bekleyeceğim bir piyasa kalmadı artık ortada. Çünkü artık ötelenmek canıma yetti. Ben elimden geleni yaptım."