HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, trans kadın Ecem Seçkin'in katledilmesine yönelik soru önergesi verdi

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, İzmir’de 4 Ocak günü katledilen seks işçisi trans kadın Ecem Seçkin için Adalet Bakanına soru önergesi verdi. 
 
İzmir’in Konak ilçesinde, 4 Ocak saat  03.30 sıralarında M.F. isimli erkek, trans kadın Ecem Seçkin’i çok sayıda bıçak darbesiyle öldürdü. Olay sonrası taksi ile kaçan M.F., polis tarafından yakalandı.
 
HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, Ecem Seçkin’in katledilmesine yönelik Adalet Bakanı’na verdiği soru önergesinde, İzmir’de art arda yaşanan nefret saldırıları ve cinayetlerine de değiniyor:
 
“İzmir ilinde 20 Kasım 2021’de bir erkek bir saat arayla üç trans kadına saldırmış ve kadınlar ağır yaralanmıştır. 27 Kasım 2021’de Basmane Tren Garı önündeki saldırıda trans kadın Berrak Yılmaz bıçaklanarak öldürülmüştür. 17 Ocak 2022 ‘de trans kadınlar 4 kişi tarafından gasp edilmeye çalışılmış ve şiddete maruz kalmışlardır. Aynı tarihte Karabağlar’da 48 yaşındaki Günay Ö. yaşadığı evin girişinde ensesinden bıçaklanarak öldürülmüştür.  3 Aralık 2022 ‘de Alsancak semtindeki bir sokakta müzik yapan Melis Yağmur Hanzade transfobik saldırıya uğramıştır.  Son olarak ise trans kadınlara sokak ortasında işkence, baskı ve saldırılarla gündeme gelen Alsancak’da trans birey Ecem Seçkin 05 Ocak 2023’te M.F. tarafından boğazından bıçaklanarak katledilmiştir.” 
 
Önergede; translara yönelik kapsamlı bir ayrımcılık mevzuatının olmaması, cezasızlık politikaları ve transların yaşam haklarını koruyan politikaların yürütülmemesi sebebiyle nefret suçlarının arttığını belirten Kemalbay; bakanlığın bu vahşete yönelik bir çalışma yürütüp yürütmediğini, LGBTİ+’lara yönelik hedef gösterme, nefret söylemleri ve özellikle trans kadınlara yönelik kamusal alanlardaki saldırılar ve cezasızlıktan güç alan faillerin, nefret saikiyle işlediği cinayetleri, son on yılda trans kadınların ve LGBTİ+’ların yaşadığı her türlü ayrımcı muamelelerden kaynaklı bakanlığa yapılan başvuruların ve LGBTİ+’lara yönelik saldırıda bulunan/şiddet gösteren ve yargılanarak ceza alan kişilerin sayısını, şiddet olaylarında etkin bir kovuşturma ve yargılama yapılmamasını sordu.