Bir haftada iki transfobik saldırı

Tetikleyici içerik uyarısı: Bu haberin içeriğinde transfobik saldırılara ve özkıyıma dair bilgiler yer almaktadır.

Son dönemde iktidar partisi başta olmak üzere; siyasi partilerin ve  yandaş medyanın LGBTİ+’lar üzerindeki transfobik, homofobik, ayrımcı ve nefret içeren söylemleri yoğunlaştı. Bu durumun yansımalarının sokaktaki günlük hayatına devam eden lubunyalar üzerindeki etkisi saldırılar ve baskılarla artıyor. Daha önce yapılan çalışmalar anaakım ve sosyal medyadaki nefret söylemlerinin LGBTİ+’lar üzerinde kurulan baskıya ve şiddete dair olumsuz etkilerini halihazırda ele alıyorken, nefret söylemleri üzerinden faillerin cesaret edip LGBTİ+‘lara saldırmaya devam ettiği olaylar yaşanıyor. Son bir haftada da 2 transfobik saldırı gerçekleşti.

Diyarbakır’da transfobik saldırı ve gasp

18 yaşındaki trans kadın Ceren Yaman, Diyarbakır'da gittiği apartın görevlisi tarafından transfobik nefret saldırısına uğradı ve gasp edildi. 

Başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden darp edilen Yaman, tedavi için gittiği hastanede ayrımcılığa maruz kaldı.

Yaşadığı nefret saldırısı ve gasp sonrası şikayette bulunmak için emniyete giden Yaman,  emniyette de mağdur suçlayıcı yaklaşımlara, psikolojik şiddete ve ayrımcılığa maruz bırakıldı. 

Ankara’da arkadaş grubuna önce tehdit sonra transfobik saldırı

Ankara’da aralarında Pembe Hayat Derneği’nin kurucularından Buse Kılıçkaya’nın da olduğu 5 kadın ve 1 erkekten oluşan arkadaş grubu gittikleri gece kulübündeki bir müşterinin transfobik nefret saldırısına uğradı.

Kılıçkaya, yaşadıkları olayı Instagram hesabından yaptığı canlı yayında anlattı:

“Sigara içmek için dışarı çıktığımızda bir adam yaklaştı ve ‘bira içer misiniz?’ dedi. Bira içmek istemediğimizi ve bu tarz durumlardan hoşlanmadığımızı söyledik. Sonra yine yanımıza geldi ve ‘uzaklaşır mısın’ dedik. Bu şahıs, “Ben bu mekanın sahibiyim. Bakn şimdi sizi burdan nasıl attırıyorum diye tehdit etti. Güvenliklere giderek bizimle ilgili şikayette bulundu. Güvenlikler, yaşadığımız olayı gördükleri için şahsı dışarı attılar. Biz de içeriye girip eğlenmemize devam ettik. Sonra evlerimize dönmek için gece saat 12:45 - 1 gibi mekandan çıkacaktık. Adam dışarda bekliyordu. Trans kimliğimize yönelik hakaretler ediyordu. Güvenlik yine uzaklaştırmaya çalıştı. Ana kapıdan çıktığımızda, adam yine bize doğru yaklaştı ve saldırmaya çalıştı. Karşılıklı sözlü bir tartışmaya girdik. 6:45’in güvenlikleri bir kez daha kişiyi uzaklaştırdılar. Arabamıza binip eve gitmek için, otoparka doğru ilerledik.O toparkın orda yine saldırıya maruz kaldık. Sırtında emaneti olduğunu söyleyen şahıs bizi darp etmek için reflekler gösterdi ve saldırıda bulundu.”

“Trans intiharları politiktir”

Denizli’de yaşayan İranlı mülteci trans kadın Z.S. yedinci kattan atlayarak yaşamına son verdi. Çevredeki insanların ihbarıyla olay yerine gelen ekipler tarafından Pamukkale Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırılan kadının intiharıyla ilgili soruşturma başlatıldı.