Cambridge Sözlük, "erkek" ve "kadın" tanımlarını transları kapsayacak şekilde güncelledi

Cambridge Sözlük (Cambridge Dictionary), kelimeleri daha kapsayıcı hale getirmek için "erkek" ve "kadın"ın yeni tanımlarını yayınladı.

Cambridge Sözlüğü; “kadın” ve “erkek” tanımlarını, kendini atanmış cinsiyetinden farklı olarak tanımlayan kişileri kapsayacak şekilde güncelledi. Yeni tanımlar, artık doğumda cinsiyetlerine bakılmaksızın “kendini kadın olarak tanımlayan” veya “erkek olarak tanımlayan” herkesi kapsıyor. 

Sözlüğe göre erkek, “Doğumda farklı bir cinsiyete sahip oldukları söylenmiş olsa da, erkek olarak yaşayan ve tanımlayan bir yetişkin”dir. Oysa kadın, “Doğumda farklı bir cinsiyete sahip oldukları söylenmiş olsa da, kadın olarak yaşayan ve tanımlayan bir yetişkin” dir.

Sözlük, tanımın yanı sıra anlamları açıklamak için iki örnek de veriyor. 

'Erkek' için örnekler:

"Mark bir trans erkektir ( =doğduğunda kadın atanan bir erkek)" 

“Doktorları onları ameliyat olmadan önce bir süre erkek gibi yaşamaları için teşvik etti”. 

'Kadın' için örnekler:

"Ulusal bir göreve seçilen ilk trans kadındı."

“Mary, doğumda erkek atanan bir kadındır.”

Bu güncellemeler hakkında konuşan bir Cambridge Dictionary sözcüsü The Telegraph'a şunları söyledi ve “Editörlerimiz, kadın kelimesinin kullanım kalıplarını dikkatlice incelediler ve bu tanımın, İngilizce öğrenenlerin dilin nasıl kullanıldığına dair anlayışlarını desteklemek için farkında olmaları gereken bir tanım olduğu sonucuna vardılar” dedi.

Yeni tanımlar, trans destek kuruluşu Beaumont Society'nin başkanı Dr. Jane Hamlin tarafından "iyi haber" olarak karşılandı. The Telegraph'a verdiği demeçte, "Son zamanlarda" erkek "ve" kadın "tanımları hakkında çok fazla yanlış bilgi ve saçmalık yazıldı, ancak bu tanımlar açık, özlü ve doğru" dedi.