25. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı sona erdi

1998 yılından bu yana her yıl aralıksız olarak düzenlenen Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı’nın 25. Yılında 310 kadın ve LBT+, Rosa Kadın Derneği ev sahipliğinde Diyarbakır’da bir araya geldi. 

Kurultaya LGBTİ+ örgütlerinden; Kaos GL, SPoD, Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Pembe Hayat Derneği; kuir ve trans feminist kurum olarak Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği katıldı. 

Kurultay’ın 25. yılı olması dolayısıyla, 1998 yılında kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki deneyimleri paylaşmak, ortak politikalar saptamak, örgütler ve kurumlar arasında kalıcı bir iletişim ağı kurmak amacıyla kurultayın oluşturulmasına katkı sunan kadın ve LBT+’lar mücadelenin 25 yılına dair değerlendirmelerini paylaştılar. “Sığınaksız Bir Dünya için Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganında, somutlaşan erkek şiddetine karşı ortak mücadeleler ve kazanımlar hatırlatıldı. Hülya Gülbahar “iğneyle kuyu kazarak birbirimizi bulduk, 4320 sayılı yasayı yaparken Sığınak Kurultayı’nı oluşturduk” hatırlatması yaparken Canan Arın “kadın hareketi kanunları değiştirdi, biz bütün bu değişimleri Sığınaklar Kurultayı sonuç bildirgelerinde yazdık” diyerek “biz birbirimize destek olduğumuz sürece direncimizi kimse kıramayacak” dedi.

Aileyi ve Aile Odaklı Politikaları Feminist Bakışla Tartışmak oturumunda popülist aileci politikalar, aile politikalarının sosyal devlet ile ilişkisi ve kadınların şiddetten uzaklaşma süreçlerinde ailenin destek ve köstek olduğu durumlar tartışıldı.

İkinci oturumda ise Aile Odaklı Politikalar Karşısında Erkek Şiddetiyle Mücadele Pratikleri Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Rosa Kadın Derneği’nin deneyimleri üzerinden tartışıldı. Oturumda ayrıca kadın ve LBT+’lara yönelik şiddetle mücadelede aileci politikalar çocukları nasıl etkilediği örneklerle konuşuldu.

Kurultay ikinci gününde tematik atölyeler ile devam etti ve atölyelerden çıkan sonuçların paylaşılması ve tartışılması ile son buldu. 25. Kadın Sığınakları ve Dayanışma Kurultayı sonuç bildirgesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kamuoyu ile paylaşılacak.