Bir yılda 327 trans öldürüldü

Trans Cinayetlerini İzleme (TMM)* projesi, geçen yıldan bu yana 327 trans ve cinsiyet çeşitliliğine sahip kişinin öldürüldüğünü bildirdi. 

Transgender Europe (TGEU), Uluslararası Transları Anma Günü (TDoR) vesilesiyle TMM projesinin, 2022 yılında (1 Ekim 2021 - 30 Eylül 2022) 327 trans ve cinsiyet çeşitliliğine sahip insanın öldürüldüğünü raporladı.

222 vaka ile Latin Amerika ve Karayipler, cinayetlerin çoğunun raporlandığı bölge olmaya devam ediyor. Bu yıl ilk kez Estonya ve İsviçre'den vakalar bildirildi.

Raporda,

-327 trans ve cinsiyet çeşitliliğine sahip kişinin öldürüldüğü,

-ilk kez Estonya ve İsviçre'den vakalar olduğu,

-Dünya genelinde öldürülenlerin %95'inin trans kadın olduğu,

-Öldürülen ve mesleği belli olan transların yarısının seks işçisi olduğu,

-Irk ve etnik kökene ilişkin verileri olan vakaların arasında, bildirilen cinayetlerin %65'ini ırk ayrımcılığına uğramış transların oluşturduğu,

-Avrupa'da öldürüldüğü bildirilen transların %36'sının göçmen olduğu,

-Kaydedilen tüm cinayetlerin %68'i Latin Amerika ve Karayipler'de gerçekleştiği,

-Cinayetlerin %35'inin sokakta, %27'sinin kendi evinde işlendiği

-Öldürülen kurbanların 31 ile 40 yaşları arasında olduğu bildirildi.

“Bu rakamlar küçük bir bakış”

TMM’ye göre veriler; kadın düşmanlığı, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve orospu düşmanlığının kesişimleri söz konusu olduğunda endişe verici bir küresel eğilime işaret etmeye devam ediyor ve kurbanların çoğu Siyah ve göçmen trans kadınlar ve trans seks işçileri. Latin Amerika ve Karayipler'den gelen çok sayıda cinayet raporu, yerleşik izleme sistemlerinin varlığına önemli ölçüde bağlanabilir ve bunların meydana geldiği belirli sosyal, politik, ekonomik ve tarihsel bağlamlarda anlaşılmalıdır. Bu rakamlar sahadaki gerçekliğe sadece küçük bir bakış. Verilerin çoğu, izlemeyi yürüten güçlü bir trans ve LGBTİ+ örgütleri ağına sahip ülkelerden geldi. Çoğu vaka bildirilmemeye devam ediyor ve rapor edildiğindeyse çok az ilgi görüyor.

*Trans Cinayetlerini İzleme (TMM) projesi, dünya çapında trans ve cinsiyet çeşitliliğine sahip insanların cinayet raporlarını sistematik olarak izliyor, topluyor ve analiz ediyor.