babykilla’ya 2022 Tohum Ödülü verildi: “Ödülümü, Kürt lubunya direnişine adıyorum”

Kürt drag performans sanatçısı babykilla Prince Claus Vakfı’nın 2022 Tohum Ödülleri’ne layık görüldü.

Prince Claus Vakfı’nın her yıl kariyerinin başındaki sanatçıları desteklemek için dünyanın dört bir yanından 100 sanatçıya verdiği ödülü bu yıl, Türkiye’den drag performans sanatçısı babykilla ve fotoğraf sanatçısı Ömer Tevfik Erten aldı.

“Ödülümü, Kürt lubunya direnişine adıyorum”

babykilla aldığı ödül ile ilgili hislerini şöyle ifade etti:

“Ödülü kazandığımı öğrenince, hayal ettiğim şeylere yaklaştığım için çok heyecanlandım. Yeteneğimin ve emeğimin görülmesi, tanınması ve onurlandırılması beni mutlu etti. Drag yapmaya başlayışımın ikinci yılında aldığım bu ödül, daha uzun yıllar sürdüreceğim mücadelemde büyük bir köşe taşı oldu. Yalnız çıktığım, fakat artık hiç yalnız hissetmediğim bu yolda bana destek olmaya devam eden güzel insanlara teşekkür ediyorum. Ödülümü, her daim durumu kudretli olan Kürt lubunya direnişine adıyorum.”

babykilla hakkında

İstanbul'da yaşayan Kürt drag sanatçısı babykilla, sıklıkla görünmez kılınan Kürt fem kuir ve trans varoluşu temsil ediyor. Kürt özgürlüğü için kendi alanında çaba göstermeyi amaç edinen babykilla aynı zamanda bir aktivist. Yerelde ve tüm dünyada Kürt fem kuir ve trans görünürlüğü için çalışıyor. Drag yapmaya pandeminin ortasında başlayan babykilla, açılmalar sonrası İstanbul'a geliyor ve Türklerin dominasyonundaki kuir eğlence/gece hayatında kendi alanını açıyor. Şu anda kuir eğlence mekanlarında dj setler ve drag performansların yanı sıra Beyoğlu'nun farklı yerlerinde "babykilla ile çark köşesi" adında mini konserler düzenliyor.