Brezilya Voleybol Federasyonu’nun yeni politikası ile trans kadın ve trans erkek sporcular müsabakalara katılabilecek

Brezilya Voleybol Federasyonu,  oyuncuların ulusal voleybol müsabakalarında yarışmaları için uygunluk politikasını yayınladı.

Brezilya Voleybol Konfederasyonu (CBV), trans sporcuların ulusal voleybol müsabakalarına katılımına ilişkin kararını 28 Ekim'de yayınladı. CBV, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kabul edilen kurallara uyuyordu, ancak 2021'in sonunda, her sporun kendine özgü özelliklere sahip olduğu göz önüne alındığında, uygunluk konusundaki kararların Uluslararası Federasyonlara bağlı olacağını belirledi. Uluslararası Voleybol Federasyonu'nun (FIVB) ulusal kuruluşların kendi politikalarını belirleyeceği kararı ile CBV, Sağlık Konseyi aracılığıyla yeni yönergelerini geliştirdi.

CBV başkanı  Adriana Behar;  "Bu yıl CBV, cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve çeşitliliği artırmak için bir iç politika benimseyen ilk Brezilya Spor Konfederasyonu oldu. Voleybolun gelişimi ve sağlıklı bir ortam için kapsayıcılığı, eşitliği, diyaloğu ve bilgiyi güçlendirmek istiyoruz. Bu politikanın Voleybol Sağlık Konseyi tarafından oluşturulması da bu yolu izlemektedir. Transseksüel sporcuların açık ve şeffaf göstergelerin güvenliğine dahil edilmesini garanti ediyoruz” dedi.

CBV politikası, spor hekimliğinin en yüksek organı olan Uluslararası Spor Hekimliği Federasyonu'nun (FIMS) tavsiyelerine dayanmaktadır.

Voleybol Sağlık Konseyi başkanı doktor João Olyntho, politikayı, “Kendilerini kadın atayan sporcuların, en az dört yıl süreyle bu beyanını değiştirmeden cinsiyet kimliklerini kadın olarak beyan etmeleri gerekmektedir. Ek olarak, toplam serum testosteron seviyelerinin art arda 12 ay boyunca 5 nmol / L'den az olduğunu ve uygunluk süresi boyunca bu şekilde kaldığını göstermek gerekiyor” şeklinde açıkladı.

Bu, trans sporcuların yakında Superliga'da yarışması için basit bir öz sertifikasyonun yeterli olacağı anlamına geliyor, bundan sonra daha fazla oyuncunun müsabakalara katılması bekleniyor.

Tüm sporcuların uyum sağlayabilmesi için, ulusal yarışmalardaki trans sporculara yönelik CBV politikası, yürürlüğe girdiği tarihte halihazırda devam etmekte olan yarışmalar da dahil olmak üzere, yayınlanmasından 12 ay sonra yürürlüğe girecek.