Küçük Bayram Sokak’ta trans kadınların evleri mühürlendi

İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Küçük Bayram Sokak'ta transların yaşadığı üç apartmanda bulunan evler 26 Ekim'de mühürlendi.

Mühürlemeden iki gün önce polisler Küçük Bayram Sokak’a gelip trans kadınlara "Buradaki evler mühürlenecek, boşaltın" dedi. İki gün sonra (26 Ekim'de) evler “dayanaksız” gerekçelerle 3 ay süreyle mühürlendi. Daha önceki mühürlemelerde evleri kısmi olarak mühürleyen Polis, bu sefer evlerin tamamını mühürledi.


Transların barınma hakkı gasp edilemez!

Devlet tarafından “herkes için” diye tanımlanan hizmetler ve olanaklar, translar söz konusu olunca uygulanmıyor. Yasalar, transların, sosyal ve ekonomik hayata eşit katılımını engellerken, aynı kanunları keyfi şekilde uygulayarak translara ceza kesen polis, transların mülk edinmelerinin veya ev kiralamalarının önüne geçiyor. Küçük Bayram Sokak’taki evlerin üç ay boyunca mühürlenmesiyle sokakta kalan trans kadınların gideceği hiçbir yer yok. Bu zamana kadar onlarca ihtiyaç sahibi, yaşlı, mülteci ve güvende olmayan transın barındığı, güçlenip hayata karıştığı Türkiye’nin ilk ve tek olan trans misafirhanesi Eylül Cansın Transevi kapatıldı. Yaşlı insanlar; göçmen, mülteci ve dezavantajlı insanlar sokağa terk edildi. Küçük Bayram Sokak’taki trans kadınlar, tıpkı Ülker Sokak’ta, Esat-Eryaman’da, İzmir Alsancak’ta olduğu gibi yerlerinden edilmeye ve temel haklarından mahrum bırakılmaya zorlanıyorlar. Barınma bir haktır ve Transların barınma hakkı gasp edilemez! 

Bayram sokak’ta yapılan önceki gözaltılar:

9 Kasım 2020

İstanbul Beyoğlu Bayram Sokak’ta yaşayan 18 trans kadını “fuhuşa yer temin ettikleri ve aracılık ettikleri” iddiasıyla evlerinden gözaltına almıştı. Olay yeri tutanağında, “sokağın haftalardır izlemeye alındığı, ihbarlar olduğu” bilgisi yer almıştı. Gözaltına alınan kadınlar sabah saatlerinde ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.

2 Aralık 2020

Polis, İstanbul Bayram Sokak’ta yaşayan 9 trans kadını bir ayda ikinci kez gözaltına alarak sokağa giriş çıkışları kapattı ve evlerin mühürleneceğini söyledi. 9 kadın pandeminin ortasında evsiz kalmış oldu.

28 Haziran 2021

Polis, son olarak İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü sonrası Bayram Sokak’taki kadınları tekrar gözaltına aldı. Kararı evlerde yaşayanlara sadece telefondan gösteren polis, evlerin boşaltılması için avukatları beklemedi. Ertesi gün mühürler kalktı.

2 Eylül 2021

Polis, 2 Eylül'de yine İstanbul Taksim’deki Bayram Sokak’ta yaşayan trans kadınları gözaltına aldı. “Bilgilerine başvurma” gerekçesiyle yaşadıkları evlerden gözaltına alınan on sekiz kadın aynı gece serbest bırakıldı.