Esat-Eryaman davası: Savcı mütalaayı hazırlayacak. Sonraki duruşma, 21 Kasım'da

Esat-Eryaman davasının yedinci duruşması bugün (18 Ekim) Ankara Adliyesi’nde yeniden görüldü. Duruşma, savcının mütalaasını hazırlamak üzere 21 Kasım 2022 saat 14:00'e ertelendi.

2006’da Ankara’da trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı, Yargıtay ve mahkemeler arasında mekik dokuyan Esat-Eryaman davası bugün (18 Ekim) Ankara Adliyesi’nde yeniden görüldü. Duruşmayı elliye yakın LGBTİ+ hak savunucusunun yanı sıra; Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ile ABD, Almanya, Danimarka ve Birleşik Krallık elçiliklerinden temsilciler takip etti.

Av. Senem Doğanoğlu ve Av. Evrim Demirtaş ile Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi’nden avukatlar davada hazır bulundu. 17 Mayıs, SPoD ve ÜniKuir derneklerinden avukatlar da gözlemci olarak duruşmaya katıldı.

"Dilek İnce’nin şikayetçi olduğu bir dosya bu"

Müşteki vekili avukat Senem Doğanoğlu, esasa dair beyan verdi. “Yargıtay’da kaybedilen bir zaman var. Bu dosyadaki zaman aşımı riskinin ve bir kısım suçlar tarafından gerçekleştiğinin farkındayız. İlk derece mahkemesinin bozma öncesinde verdiği karar eksikler olsa da işlevseldi. Bildiğiniz üzere Yargıtay, ‘suç örgütünün varlığı belirsiz’ dedi ancak suç örgütünün varlığı bütün bu yargılamanın konusuydu. Maalesef 2009’da öldürülen Dilek İnce’nin şikayetçi olduğu bir dosya bu” dedi.

"Nefret suçu tanımının yapıldığı ilk dosyaydı"

Pembe Hayat Derneği’nden Av. Evrim Demirtaş, ortada insanlığa karşı bir suç olduğunu vurguladı. Saldırıların sistematik şekilde gerçekleştiğini hatırlatan Av. Demirtaş, “Tespit edilen suç örgütü üyesi sayısı dört olsa da, dosyada ismi yer alan en az otuz kişi var. Bahsedilen isimler trans kadınlara sadece trans olmalarından kaynaklı saldırıyor” dedi.

Yasal mevzuatta nefret suçlarının olmadığını ancak Türkiye’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) üye olduğunu söyleyen Av. Demirtaş, “Mevzuat olmasa da Türkiye AGİT üyesi olarak nefret suçlarını bildiriyor kuruma. On altı yılın etkisiyle bu karar size önemsiz gelebilir ama bu dosya Türkiye’de adına nefret suçu diyelim ya da demeyelim, nefret suçu tanımının yapıldığı ilk dosyaydı. Orada o zamanlar ben yaşasaydım, ben de hedef alınacaktım. Ortada doğrudan transları hedef alan bir nefret suçu var” şeklinde konuştu.

Savcılık, mütalaayı hazırlamak için ek süre istedi. Dava, 21 Kasım saat 14.00’e ertelendi.