Popo Fan, muhteşem bir seçkiyle KuirFest’e konuk oluyor!

KuirFest’in yakından tanıdığı ve daha önce pek çok işbirliğinde bulunduğu Çinli sanatçı, küratör ve yazar Popo Fan bir seçki ile KuirFest2022’nin İstanbul ayağına konuk oluyor.

Seçkideki iki film, “Yeni Pekin, Yeni Düğün” (2009) ve “VaÇina Muhabbetleri” (2013) Çin’deki LGBTİ+ hareketini kayda alırken, seçkideki diğer iki film “Davul Kulesi” (2018) ve “Bira! Bira!” (2019) ise sanatçının uzun süre yaşadığı Pekin ve Berlin’de gerçekleşen iki farklı tesadüfi karşılaşma hikayesini bu iki şehrin politik ve sosyal dinamikleri içerisinde işliyor.

10 yıldan fazladır Pekin Kuir Film Festivali’ni düzenleyen ve Çin’de Kuir Üniversite Video Eğitim Kampı’nı kuran Fan’ın belgeselleri Çin’deki LGBTİ+ hareketini kayda alıyor. Fan’ın kurgu filmleri Davul Kulesi (2018) ve Bira! Bira! (2019) ise Fan’ın uzun süre yaşadığı Pekin ve Berlin’de gerçekleşen iki farklı tesadüfi karşılaşma hikayesini bu iki şehrin politik ve sosyal dinamikleri içerisinde işliyor.


Seçkide’ki filmler:

Yeni Pekin, Yeni Düğün / New Beijing, New Marriage
Çin/China, 2009, HD, renkli/color, 18’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Popo Fan, David Zheng

YAPIMCI/PRODUCER: David Zheng

GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ/CINEMATOGRAPHY: Popo Fan

KURGU/EDITING: Popo Fan

Yönetmen Popo Fan'ın ilk çalışması, 2019'daki Sevgililer Günü'nde, gey ve lezbiyen iki çiftin düğün fotoğraflarını Pekin'deki Qianmen Caddesi'nde çekmeyi seçtiği bir kampanyayı kaydediyor. Pekin'deki bu güzel bahar gününde pek çok ilginç sohbet gerçekleşti.

____________________

VaÇina Muhabbetleri / The VaChina Monologues
Çin/China, 2013, HD, renkli/color, 28’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Popo Fan

Sun Yat-sen Üniversitesi'nin (Guangzhou) Çince Bölümü, Aralık 2003'te Vajina Monologları’nı Çin'de ilk defa sahneledi. O zamandan beri, ABD'den gelen ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin ortadan kaldırılmasına kendini adamış bu feminist oyun, Çin anakarasının her yerinde patlayan bir vajina kasırgasını kışkırtmıştı. Fudan Üniversitesi'nden Zhihe Topluluğu, Şanghay Kunduz Kulübü, Pekin Bcome Grubu, tüm bu farklı ekipler oyunu çeşitli şekillerde gerçekleştirdiler. Kampüslerde oynadılar, tiyatrolarda oynadılar, kafelerde oynadılar, sokaklarda oynadılar, toplu taşıma araçlarında oynadılar. Vajina Monologları birçok Çince isim aldı: Bulutlu Vajina, Vajinalarımız, Kendimiz ve Vajina Aşkına. Bütün bu isimler aynı sözde "kulak delici" anahtar kelimeye sahip: VAJİNA. 

"Vajina. Söyledim işte”, bu bir oyunculuk süreci olduğu kadar bir konuşma sürecidir; bu, halk tarafından kabullenme süreci olduğu kadar bir kendi kendine uyanış sürecidir; bu bir yerelleştirme süreci olduğu kadar bir öğrenme-tanıma sürecidir. On yıl sonra vajina hikâyelerini tekrar gözden geçirebildik. Katılımcılarla konuşabildik, mevcut oyuncuları ziyaret edebildik ve onların vajina hikâyelerini dinleyebildik.

 __________________________

Davul Kulesi / The Drum Tower
Çin/China, 2018, HD, renkli/color, 18’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Popo Fan

SENARYO/SCREENPLAY: Popo Fan

YAPIMCI/PRODUCER: Jin Rui, Jenny Man Wu

GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ/CINEMATOGRAPHY:  Ye Ming

KURGU/EDITING: Dong Dong, Sungeun Kim

OYUNCULAR/CAST: Chao Xiaomi, Kacchan 

Davul Kulesi (Gulou), Pekin şehir merkezinde yer almaktadır. Şehrin dramatik bir şekilde değişen manzarasına tanık olmuştur - hükümet “Duvardaki Delikleri” (duvara iş amaçlı eklenen kapılar ve pencereler dahil olmak üzere yasadışı inşaatı) kapamıştır ve butikler, barlar ve restoranlar gibi birçok sokak dükkânı mağlup olmuştur. 

Kacchan, her gün Pekinlilerin “hutong” dedikleri dar sokaklarda dolaşan, derslerden kaçan bir son sınıf öğrencisidir. Bir keresinde tesadüfen bir umumi tuvalette bir vintage dükkân sahibiyle tanışır ve ona, Bayan Mi'ye hayran kalır. Trans kimliği, Bayan Mi'nin hayatına bazı güçlükler getirirken, aynı zamanda vintage dükkânı yıkılma tehdidiyle karşı karşıyadır. Kacchan kendi gözlerinde onun hayatını görür ama yardım etmek için hiçbir şey yapamaz - ta ki o gün gelene kadar...

__________________________

Bira! Bira! / Beer! Beer!

Almanya/Germany, 2019, HD, siyah-beyaz/black&white, 17’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Popo Fan

SENARYO/SCREENPLAY: Popo Fan

YAPIMCI/PRODUCER: Popo Fan, Anna Xian

GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ/CINEMATOGRAPHY: Arne Büttner

OYUNCULAR/CAST: Marc Philipps, Popo Fan

"Bira! Bira!" Berlin'de çılgın bir partinin ardından sabahın erken saatlerinde geçen bir "anti-romantik komedi". Çinli Tao, Alman yerlisi Sebastian ile tanışır. Birbirleriyle gitgide daha da yakınlaşır gibi görünürken, bir şilte birdenbire her şeyi değiştirir...