AKS Uluslararası Azınlık Festivali, kısa filmlerden oluşan seçkisiyle Kuirfest’te!

Geçtiğimiz yıl Pakistan’daki ayağına konuk olduğumuz AKS Uluslararası Azınlık Festivali, 11. #KuirFest kapsamında birbirinden farklı hikayelere dokunan kısa filmlerden oluşan seçkisiyle izleyicilerle buluşacak.

Seçki, dokunaklı kültürel referansları ve sınırları zorlayan ve pek çok farklı kimliğin perspektifine dokunarak işleyen imgeleri ile üzerine konuşulması hayli zevkli bir alan oluşturuyor. Seçkide; Gulzar, Mad’ouq, Mutlu Evlilik, Kiran, Sevgisiz, Ayrılık, Böyle Tutar filmleri yer alıyor.

Aks Uluslararası Azınlık Festivali hakkında

Aks Uluslararası Azınlık Festivali, 2014 yılında Pakistan'da azınlıkların, özellikle de transseksüellerin, cinsel azınlıkların ve renkli insanların temsiliyetini iyileştirme amacında olan aktivistler tarafından kuruldu. Festival, Khwaja Sira (Güney Asya'nın yerli transgender insanları) topluluğuna özel olarak odaklanmak suretiyle her yıl Pakistan'ın en büyük şehirlerinde gerçekleşiyor ve medyada olumlu yönde ilgiyle karşılanıp sadık izleyicileri kendine çekiyor. Aks, 2015'ten bu yana Kopenhag'da da her yıl düzenleniyor ve film, atölye çalışmaları, sanat sergileri ve performansın benzersiz bir kombinasyonuyla Danimarkalı azınlıkların yaşamlarına odaklanıyor. Aks, Urducada 'yansıma veya ayna' anlamına geliyor ve Aks festivali, azınlıkların görünürlüğünü artırmak için onlara metaforik bir ayna tutmayı amaçlıyor. Aks festivali, sanatçılara ve aktivistlere filmler, sanat ve diyaloglar aracılığıyla dünyanın duyulmamış seslerinin sesi olma fırsatı sunuyor. Aks Festivali Pakistan'ın bir parçası olarak bizler, diğer festivallerde Pakistan’ın kuir ve trans filmlerini tanıtıyoruz; tek tek veya paket halinde gösterilebilen bu Pakistan filmleri, esas olarak görünürlük yaratmaya ve Pakistan LGBTQ+ topluluğunu ve bu konuda içerik yapan cesur sanatçıları desteklemeye odaklanıyor.

*Detaylar için KuirFest Instagram hesabını ya da websitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Aks Uluslararası Azınlık Festivali Seçkisi filmleri

Gulzar / Gulzar

Pakistan/Pakistan, 2021, HD, renkli/color, 30’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Jasim Khan

SENARYO/SCREENPLAY: Faseeh Bari Khan

OYUNCULAR/CAST: Abdullah Ejaz, Tamkenat Mansoor, Sardar Nabeel

Gulzar, insan cinsel kimlikleri üzerine bir dolayımlamadır. Yüzeysel görünümlerin ötesine geçerek, çoklu cinsellik katmanlarını ve kendini keşfetmeyi irdeliyor.

____________________________

Böyle Tutar / How I like it

Pakistan/Pakistan, 2021, HD, renkli/color, 19’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Nida Mehboob

Gizli mahrem deneyimlerini anonim sesler olarak paylaşan Pakistanlı kadınların cinsel maceralarına dair nadir bir bakış. Tam tersine, büyük bir Pakistan metropolündeki kamusal yaşam, erkeklerin kendi arazileri olduğunu düşündükleri yerde nasıl krallar gibi davrandıklarını ortaya koyuyor.

____________________________

Mad’ouq / Mad’ouq

Pakistan/Pakistan, 2021, HD, renkli/color, 30’

YÖNETMEN/DIRECTOR: HOPE Community

YAPIMCI/PRODUCER: HOPE Community

Pakistan'dan üç trans erkek, yaşam deneyimlerini ve sevginin gücünün onlar için her şeyi nasıl mümkün kıldığını anlatmak için ilk kez bir araya geliyor. Mad'ouq, Pakistanlı trans erkek topluluğunun sesidir. 

Mad'ouq, Pakistan'da sosyo-ekonomik olarak haklarından mahrum bırakılmış grupların insan haklarını ileriye taşımak isteyen topluluk temelli bir kuruluş olan Sadece Olumlu Beklentilerin Olsun (Have Only Positive Expectations, HOPE) tarafından yapılmıştır.

____________________________

Mutlu Evlilik / Happy Marriage

Pakistan/Pakistan, 2020, HD, renkli/color, 7’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Sana Jafri

Güçlü iradeye sahip bir trans kadın, uzun süreli arkadaşını, arkadaşları ve ailesi tarafından erkekliği sorgulanırken ailesinin seçtiği bir kadınla evlenmeye teşvik eder.

___________________________

Sevgisiz / No Beloved

Pakistan/Pakistan, 2020, HD, renkli/color, 8’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Salman Alam Khan

Yoğun bir an, 50 yaşındaki Ehsaan'ın topluma uyum sağlamak için vazgeçtiği bir kimlikle karşılaşmasını tetikler.

____________________________

Kiran / Kiran

Pakistan/Pakistan, 2020, HD, renkli/color, 7’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Fatimah Sattar

Bir Mehndi (kına) sanatçısı, müstakbel gelinin avuçlarının çizgileri ve gözeneklerindeki mandalalar ve şal desenleri arasında kendine bir yer bulur.

_________________________

Ayrılık / Hijr (Seperation)

Pakistan/Pakistan, 2021, HD, renkli/color, 7’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Vicky Zhuang Yi-Yin

Yoksul ve parçalanmış bir aile olan Meher, Anwar ve Arhab, oğulları ve erkek kardeşleri Jibran'ın (Jibi) ölümüyle ilgili koşullarla yüzleşmek zorundadır.