KuirFest’in, ‘Kuir Belsegeller’ seçkisi yine dolu dolu!

KuirFest’in, dünyanın farklı bölgelerinden LGBTİ+'ların hayat hikâyelerini, deneyimlerini ve tartışmalarını mercek altına alan belgesellerden oluşturduğu #KuirBelgeseller seçkisi bu yıl farklı coğrafyalardan altı esere ev sahipliği yapıyor.

‘Bizim Bedenlerimiz, Onların Savaş Alanı’, ‘Odanın Hisleri’, ‘Kaçış’, ‘Asfalt Çiçeği’, ‘Aşk, Mark ve Ölüm’, ‘Bizim Hikayemiz’ belgesellerine ev sahipliği yapacak Festival, 30 Eylül-2 Ekim’de Ankara ve 14-16 Ekim’de İstanbul’da izleyiciyle buluşacak.

*Detaylar için KuirFest Instagram hesabını ya da websitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Kuir Belgeseller seçkisi:

Kaçış / Flee

Danimarka, Birleşik Krallık, ABD/Denmark, United Kingdom, USA, 2021, HD, renkli/color, 90’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Jonas Poher Rasmussen

YAPIMCI/PRODUCER: Riz Ahmed, Nikolaj Coster-Waldau, Maria Ekerhovd

Danimarka adına 2022 En İyi Uluslararası Film dalında Oscar adayı olan Kaçış aynı zamanda En İyi Belgesel ve En İyi Uzun Metraj Animasyon adaylıklarını da alan ilk film olma özelliğine sahip. Filmin başarısı büyük ödüllerinden ya da adaylıklarından değil günümüzün en sıcak teması göç ve ilticaya getirdiği çok katmanlı, eleştirel ve gerçekçi bakış açısından kaynaklanıyor. İki büyük süper gücün darmadağın ettiği Afganistan’dan dünyaya dağılan göçmenler hiç bir yerde kendilerine kolay kolay bir yuva yaratamıyor. Toplumlar dünyanın elbirliği ile mahvettiği bu coğrafyada mahveden güçleri suçlamazken çaresiz halkları ise yasadışı ve istenmeyen ilan etmekte hiç zorlanmıyor. 

Çok sert bir göç ve kaçış hikayesi anlatan film aynı zamanda takma adla anlattığı kuir karakterinin eşcinsellik öyküsüne de film boyunca çok başarılı bir şekilde değiniyor. Katman katman bir terapi seansı gibi açılan film ta Afganistan’dan Danimarka’ya uzanan bir yersiz yurtsuzluk öyküsü aktarıyor. Milliyete de, (gender) cinsiyete de  inanmayan, ona çok fazla anlam yükleyen ya da yüklemeyen herkese bir şey sunan, göç ve toplumsal cinsiyet kavramlarını tartışmaya açan filmin en başarılı noktalarından biri de, insan hakları açısından dünyanın zirvesindeki bölgelerin dahi içinde bulunduğu ikiyüzlülük, bu kuir film belki de sadece bunu anlatmak istemiş dahi olabilir.

___________________________

Odanın Hisleri / How the Room Felt

Gürcistan/Georgia, 2021, HD, renkli/color, 73’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Ketevan Kapanadze

YAPIMCI/PRODUCER: Salome Jashi

SENARYO/SCREENPLAY: Ketevan Kapanadze

KURGU/EDITING: Eka Tsotsoria

OYUNCULAR/CAST: Lana Gorgadze, Ana Sinatashvili, Sophio Basiladze, Ana Surmava

“En güçlü diye bir şey yok. Herkes kendine göre güçlüdür.” (Filmden)

How The Room Felt, Gürcistan’ın Kutaisi kentinde kuir, non-binary ve lezbiyen futbolculardan oluşan bir takımın hikayesi... Belgesel onur yürüyüşlerinin engellendiği, LGBTİ+’ların toplum tarafından çok da hoş karşılanmadığı bir atmosferde, futbolun birleştirici gücüne ve kuirler arasında güvenli bir alanın oluşturulmasına odaklanıyor. Film aynı zamanda, takımın buluşmalarında bolca gullüm, partileme ve romantik ilişkilenmelere de seyirciyi tanık ediyor. Gündelik gerçekliklerini ayrımcılık, dışlanma, şiddetin oluşturduğu bir grubun, bir araya geldiklerinde nasıl dayanışma gösterdiklerini, birbirlerini koruduklarını ve sevdiklerini belgesel en yalın haliyle anlatıyor. Lubunya sporcuların dayanışma hikayelerini izlemek istiyorsan, bu film tam senlik!

___________________________

BİZİM BEDENLERİMİZ, ONLARIN SAVAŞ ALANI / NUESTROS CUERPOS SON SUS CAMPOS DE BATALLA

Arjantin, Fransa/Argentina, France, 2021, HD, renkli/color, 100’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Isabelle Solas 

YAPIMCI/PRODUCER: Dublin Films, Les Alchimistes, Pictanovo and Le Fresnoy

Claudia and Violeta, Arjantin’de hakları için mücadele eden aktivist iki trans kadın. Arjantin’in muhafazakar politik ikliminde, bir yanda da feminizm içerisinde mücadelelerini sürdürürken, onlarla birlikte biz de bu yolculuğa birlikte çıkıyoruz. Bu hikaye Türkiye’deki trans ve LGBTİ+ komunitesine kendisini çok yakın hissettirecek. 

_________________________

Asfalt çiçeği / Blooming on the asphalt

Brezilya/Brazil, 2022, HD, renkli/color, 79’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Coraci Bartman Ruiz, Julio Matos

YAPIMCI/PRODUCER: Julio Matos, Coraci Bartman Ruiz, Hidalgo Romero

SENARYO/SCREENPLAY: Coraci Bartman Ruiz, Julio Matos, Luiza Fagá

OYUNCU/CAST: Helena Agalenéa, Jack Celeste, Noah Silveira Ruiz

"Nefret tohumlarını yakın!" (Filmden)

2016'da beden uyum sürecine başlayan trans erkek Jack'in (Jack Celeste) beş yıl boyunca geçirdiği değişimleri kameraya alan belgesel, aynı zamanda bu süreçte Brezilya'da artan tutuculuğu da kaydediyor. Coraci Ruiz ve Julia Matos'un ortaklaşa yönettiği film, Jack'in hayatından kesitleri göstererek betonun çatlaklarından nasıl çiçek açılabileceğini gösteriyor. Seyircisine karanlık zamanlarda tutunabilecek bir umut veren filmde, cistem'in hata verdiğinin sinyallerini duvar yazılarına da kazınıyor. Brezilya'dan Fransa'ya, Peru'dan Kanada'ya birçok kuir film festivalinde gösterilen belgesel, sadece ana karakterinin değil, ülkesinin de portresini çiziyor. Şairane bir çiçeklenme öyküsü izlemek isteyen lubunyalara?

___________________________

Aşk, Mark ve Ölüm / Love, Deutschmarks and Death

Almanya/Germany, 2022, HD, renkli/color, 96’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Cem Kaya

SENARYO/SCREENPLAY: Cem Kaya, Mehmet Akif Büyükatalay

'Oray' filminin genç yönetmeni Mehmet Emin Büyükatalay yapımcısı olduğu Aşk, Mark ve Ölüm filmine başladığında Korona krizi patlamak üzereydi ve dünya eşi görülmemiş bir kapanma ve kriz yaşarken yönetmen Cem Kaya, Almanya’ya işçi göçü ve müzik ile ilgili çekilmiş en başarılı belgesel filmlerinden birine imza attı. Batı Almanya’nın her yerine dağılan Türklerin başta Berlin ve arabesk müzik olmak üzere o zor hayata müzik ile tutunmalarını anlatan film adeta bir hazine. 

Köln Bülbülü Yüksel Özkasap gibi ünü Türkiye’ye kadar gelmiş sanatçıların yanında, daha çok Almanyadakilerin tanıdığı Cavidan Ünal ve Hatay Engin gibi gazino şarkıcılarının 80’lerdeki renkli dünyalarına tanıklık ediyoruz. Gazinolar, pavyonlar, su gibi akan şampanyalar, harcanan paralar, muhteşem arabesk şarkılar eşliğinde akıp giden film 3000 km ötede yaratılan altkültürü de kuir dünyayı da bütün renkleriyle ışıl ışıl anlatıyor. Almanya’nın Sanat Güneşi Hatay Engin’i tanımanın mutluluğuna eriyor ve maalesef filmin çekiminden hemen sonra öldüğünü öğrendiğimizde de acılara boğuluyoruz. Film bir Gülden Karaböcek şarkısı kadar sahici, aşkımı elimden alan Almanya, inan ki herşeyin yalan Almanya.   

___________________________

Bizim Hikayemiz / Our Story

Çin/China, 2011, HD, renkli/color, 42’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Yang Yang

YAPIMCI/PRODUCER: Beijing Queer Film Festival Organizing Committee

KURGU/EDITING: Deng Jianping, Feng Zhe

GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ/CINEMATOGRAPHER: Deng Jianping, Ma Ke, Yang Jin, Diao Dingcheng, Xiao Min, Zhou Shuxuan

Belgesel, Pekin Queer Film Festivali'nin 10 yıllık "gerilla savaşının" hikayesini anlatıyor. 2001 yılında Pekin Üniversitesi'nden yola çıkarak bugüne kadar beş kez kutlandı. Kategorisinde bir ilk olarak kabul edilen ve halen düzenlenmeye devam eden Beijing Queer Film Festivali, Çin'de toplumsal cinsiyet ve cinsellik konularına özel olarak odaklanan, topluluk temelli tek sivil film festivalidir. Çin'in katı medya sansürüne ek olarak LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender) meseleleri politik olarak hassas meseleler olmaya devam ederken film festivali, gelişiminde inanılmaz büyük zorluklarla karşılaştı. Son on yıl boyunca festival mekânı şehrin batı banliyösünden şehrin doğu banliyösüne, aynı zamanda şehirden kırsala kaydı. 2011 yılında şehre geri döndü ve hükümet müdahalesi ve sansür nedeniyle 'gerilla savaşı' stratejilerini uygulamaya başladı. Her yılın organizasyon komitesinin kaydettiği ve topladığı görüntülerden yola çıkan film, komite üyeleriyle röportajlar yaparak festivalin ve kendilerinin hikayelerini anlatmalarını sağladı.