Kuirfest, “Türkiye’den Kuir Kısalar” seçkisiyle açılışı yapacak

11. Pembe Hayat KuirFest bu yıl 30 Eylül-2 Ekim’de Ankara ve 14-16 Ekim’de İstanbul’da izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Festival, “Türkiye’den Kuir Kısalar” seçkisiyle açılışını Ankara’da yapacak. 

11. Pembe Hayat KuirFest, Ankara’da “Türkiye’den Kuir Kısalar” seçkisinden üç film gösterimiyle festivalin açılışını yapacak. Festivalin, 30 Eylül - 2 Ekim tarihlerindeki Ankara ayağında yapılacak gösterimler, Goethe-Institut de izleyicilerle buluşacak. 

Türkiye’den Kuir Kısalar seçkisinde; “9/8’lik Bir Dövüş”, ”Ev diye bir şey yok” ve “Kimse gitmezdi” isimli üç kısa film gösterilecek.

*Detaylar için KuirFest Instagram hesabını ya da websitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Türkiye’den Kuir Kısalar seçkisindeki filmler:

9/8fight41 hepimiz için 9/8'lik bir dövüş / 9/8fight41 a 9/8 fight for all of us

Türkiye/Turkey, 2022, HD, renkli/color, 29’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Gizem Aksu

SENARYO/SCREENPLAY: Gizem Aksu

YAPIMCI/PRODUCER: Hellerau European Center for the Arts, Goethe Institut Istanbul

GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ/CINEMATOGRAPHER: Derin Cankaya, Ece Latifaoğlu, Gizem Aksu

MÜZİK/MUSIC: Emre Malikler

OYUNCULAR/CAST: Sema Semih, Gizem Nalbant, Banu Açıkdeniz

Belgesel nitelikli bu kısa dans filmi Gizem Aksu’nun, Almanya’da yaşamış Sinti-Roma Boks efsanesi Johann Rukeli Trollmann (1907-1944) ile Dresden’de kurulmaya başlayan hayali arkadaşlığı ve bu iki yeni arkadaşın birlikte çıktıkları yolculuk üzerine kuruluyor. ‘’Çingene gibi dans ederek boks’’ yaptığı için Nazi rejimi tarafından birçok ayrımcılık biçimine maruz kalan ve Wittenberge Konsantrasyon Kampı’nda öldürülen Rukeli Trollman’ın dövüşünden ilhamla film, sanatçının Berlin'e göç deneyiminin ve İstanbul’daki adalet dövüşünün izlerini sürüyor.

Şampiyonluk unvanının elinden alındığı maça, uymaya zorlandığı Aryan sterotipini eleştirmek için bedenini unla kaplayıp saçlarını sarıya boyayarak çıkan Rukeli’nin dansına/dövüşüne, İstanbul’da üç dansçı daha katılıyor. Doğup büyüdüğü Sulukule mahallesine kentsel dönüşüm uygulanan Gizem Nalbant, feminist beden politikaları üzerine araştırmalar yapan Banu Açıkdeniz ve uzun yıllardır LGBTQİ+ hareketine gönül veren Sema

Semih, dansın kendi adalet dövüşlerindeki yerini paylaşıyor. Rukeli’nin hikayesi, jenerasyonlar ve coğrafyalar arası mesafeyi aşarak Sulukule ve Fikirtepe Mahallelerine taşınırken film, dansçıların bedenleri üzerinden İstanbul’un yakın dönem kentsel hafızasına 9/8’lik bir bakış fırlatıyor.

?---------------------------------------

Ev Diye Bir Şey Yok / There Is Nothing Called Home

Türkiye/Turkey, 2022, HD, renkli/color, 4’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Nur Özkaya

SENARYO/SCREENPLAY: Nur Özkaya

YAPIMCI/PRODUCER: Nur Özkaya

OYUNCULAR/CAST: Aleyna Pişiren, Perihan Özkaya

Ev kavramına takılıp kalan, küçük şeylere çok anlam yükleyen kişinin bir rus ruleti masasında silah olarak kendisini seçmesini ve sahip olduğu iç ruletinin savaşını anlatır.

?---------------------------------------

Kimse Gitmezdi / No One Would Go

Türkiye/Turkey, 2022, HD, renkli/color, 39’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Tuğba Baykal

YAPIMCI/PRODUCER: Tuğba Baykal, Merve Escobedo, Gökçe İnce

Kimse Gitmez Türkiye'deki LGBTİ+'ları "tedavi etmeye" yönelik fiziksel müdahaleleri içeren psikiyatrik ve psikolojik "tedaviler" ve bu yöntemlere maruz kalan LGBTİ+'ların deneyimlerinin anlatıldığı bir belgesel. Murat, uzun yıllar kendi kendisiyle savaştıktan sonra ailesinin rehberliğinde bu terapilere katılmaya başlar ve bir gün "iyileşeceğine" inanır.