Queer Olympix IN, baskılar OUT!

İstanbul’da düzenlenen ve Türkiye’nin ilk kuir olimpiyatları olma özelliğini taşıyan Queer Olympix, bu yıl tüm baskılara rağmen 9-10-11 Eylül tarihlerinde yapıldı. 

Türkiye’nin birçok farklı şehrinden spor aktivizmi yapan çok sayıda lubunyanın katılımıyla gerçekleşen Olympix, bu yıl da birçok atölye ve spor müsabakalarıyla baskılara rağmen gerçekleşti. 


Fotoğraf: Zilan Azad
 

Plaj voleybolu ve futbol turnuvaları, Yoga ve beden egzersiz atölyeleri, film gösterimi ve söyleşi, spor ve oyun deneyimlerimiz hakkında konuşmalar, hırs, oyun kurma ve kural koyma üzerine düşündüğümüz buluşmalar, ödül töreni ve kapanış partisiyle geçen 3 gün boyunca lubunyalar biraradaydı. Kazanmanın değil, bir arada olmanın temel motivasyon olduğu karşılaşmalarda herkes, spor alanlarında yer almanın ve birlikte olmanın tadını çıkardı. 

Sporla Çoğalıyoruz!

Bu yıl “Sporla çoğalıyoruz!” temasıyla yapılan Olympix’de ilk gün, buz kırıcı oyunlar eşliğinde başladı. Ardından, Gizem Aksu’nun belgesel nitelikli kısa dans filmi olan “hepimiz için 9/8'lik bir dövüş”ün gösterimi yapıldı. Film, ‘’Çingene gibi dans ederek boks’’ yaptığı için Nazi rejimi tarafından birçok ayrımcılık biçimine maruz kalan ve Wittenberge Konsantrasyon Kampı’nda öldürülen Rukeli Trollman’ın dövüşünden ilhamla çekilen film, sanatçının Berlin'e göç deneyiminin ve İstanbul’daki adalet dövüşünün izlerini sürüyor. Gösterim sonrası yönetmen Gizem Aksu ile online olarak söyleşi de yapıldı. 

İkinci gün; beden, zihin ve ruh bütünlüğünü deneyimlemeye ve tanıklık geliştirmeye yönelik yapılan “Hareketle Diyalog” atölyesi ve Kuir spor sahasında iyi oynamak ne anlama gelir, puanlama kriterlerini değiştirdiğimiz ve ‘oyunu bozduğumuz’ kuir spor sahaları, sportif rekabete ve performans geliştirmeye ne kadar açık gibi sorulara cevap aranan “Kuir Spor: İyi Oynamak” atölyesi yapıldı.

Atölyeler sonrası plaj voleybolu turnuvalarının yapıldığı sahalarda, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen lubunyaların oluşturduğu Karma takımlar, Atletik Dildoa, Muamma, UniKuir ve Sportif Lezbon takımları yer aldı. 


Fotoğraf: Zilan Azad
 

Son gün (11 Eylül), Dr. Berceli’nin travma sağaltımı için geliştirdiği Travma Rahatlama Egzersizi (TRE) atölyesiyle başlayan gün; profesyonel spordaki “adil oyun” anlayışının, transların ve na-ikili bedenlerin oyuna katılımında yarattığı zorlukların, ikili cinsiyete dayalı spor sahalarının, terf belasının, deneyimlerin, spordaki ayrımcılıklara karşı nasıl örgütlenebileceğimizin, nasıl sahalar istediğimizin konuşulduğu “Kuir Spor: Adil Oyun” atölyesiyle devam etti. 

Futbol karşılaşmalarıyla devam eden Olympix, ödül töreni ve kapanış partisiyle sona erdi. 

Norm-dışı puanlama kriterleriyle belirlenen ödüllerde bu yıl, plaj voleybolu dalında Kelavlar, futbolda Sportif Lezbon madalyalarını aldı. Aynı zamanda karşılaşmalarda katkı sağlayan kişi ve takımlara çeşitli özel ödüller de verildi. 

Queer Olympix ekibinin, etkinlik boyunca güvenli alanın yaratılması ve korunması adına oluşturduğu politika belgesine ulaşmak için: bit.ly/qo2022_politikabelgesi

Geçtiğimiz yıllarda.. 

2017 ve 2018 yıllarında büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen Queer Olympix, 2019 yılında Kadıköy Kaymakamlığı tarafından ‘genel ahlaka ve genel sağlığa aykırı olduğu’ gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) de hukuki desteğiyle bu yasağa karşı açılan dava, 2020 yılında Queer Olympix’in lehine sonuçlanmıştı. Ancak aynı yıl, Covid-19 pandemisi sebebiyle, Queer Olympix online olarak gerçekleşmişti.