EuroPride 2022: “Varoluşumuzu engelleyemedikleri gibi onur yürüyüşümüzü de engelleyemediler”

Sırbistan Belgrad’da gerçekleşen EuroPride etkinlikleri kapsamında yapılan Cumartesi günü yapılan yürüyüşe, yasağa rağmen binlerce LGBTİ+ aktivisti katıldı.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabi?, yerel saatle 17.00'de yapılması planlanan 2022 EuroPride Yürüyüşü’nün haftalarca süren tartışmaların ardından Cumartesi sabahı gerçekleşebileceğini söyledi. Brnabi?, pan-Avrupa LGBTİ+ etkinliğinin, yürüyüşün gerçekleştiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da konuşlandırılan polis tarafından korunacağına söz verdi ve 5 binden fazla polis memurunun görevlendirildiğini söyledi.

“Trans görünürlüğünün en az olduğu yıldı”

EuroPride’a katılan Kaos GL YK üyesi Özlem Şen Pembe Hayat Derneği ile yürüyüşe dair izlenimlerini paylaşarak, bu yılki EuroPride’ın “trans görünürlüğünün en az olduğu yıl” olduğunu belirtti. Şen; söylemde dahi translardan bahsedilmediğini belirterek, oradaki ‘gey’ tanımının transları da kapsadığı düşünülerek kullanıldığını söyledi. 


Yürüyüşte, ‘Seks work is work’ (seks işçiliği işçiliktir) sloganı attıklarını söyleyen Şen, orada bulunan LGBTİ+ aktivistlerin, sloganı şaşkınlıkla karşıladığını belirtti.

“Varoluşumuzu engelleyemedikleri gibi onur yürüyüşümüzü de engelleyemediler”

Şen, EuroPride’a gelen yasakla ilgili, “Bu sene Belgrad’da yapılacak olan EuroPride’a karşı Ağustos’un son haftalarında nefret söylemleri ile eyleme geçen sağ muhafazakar kesim, hükümetin sessizliği ve Cumhurbaşkanı’nın yasak desteğine rağmen varoluşumuzu engelleyemediği gibi onur yürüyüşümüzü de engelleyemediler” dedi.

 


Fotoğraf: Reuters/Zorana Jevtic

Yasaklara rağmen Cumartesi günü yapılan EuroPride yürüyüşünden sonra, 18 Eylül’de Türkiye’de Saraçhane’de “Büyük Aile Buluşması” adı altında gerçekleşen ve LGBTİ+ları hedef alan mitinge karşı Şen, “İki yürüyüşün amacı ve taleplerine baktığımda, Rusya’nın Propaganda Yasası’na özendikleri aşikar” dedi. İki yürüyüş arasındaki paralelliği vurgulayan Şen, “Lubunyaların varoluşu, mücadelesi,hakları, talepleri; AB ve Rusya ile ‘tamamen duygusal’ ilişkiler arasında sıkışıp kalmış, Türkiye ve Sırbistan gibi ülkelerin sağ/muhafazakar iktidarlarının kürlüklerine araçsallaştırılamayacak kadar dirençli” diyerek LGBTİ+ hareketinin mücadelesine ve dayanışmasına dikkat çekti. 

64 kişi tutuklandı

EuroPride yürüyüşü, LGBTİ+ karşıtı protestocuların provokasyonlarına rağmen, çok büyük bir olay olmadan gerçekleşti. Protestocuların, yürüyüşü koruyan polise meşaleler ve başka mermiler attığı, birkaç küçük çatışma olduğu yerel basın tarafından duyuruldu. Yetkililer, Cumartesi günü 64 kişinin tutuklandığını ve 10 polis memurunun yaralandığını bildirdi. 


EuroPride’daki LGBTİ+ karşıtı protestocular I Fotoğraf: Reuters/Zorana Jevtic

Avrupa Onur Yürüyüşü Organizatörleri Birliği Başkanı Kristine Garina, yürüyüşün gerçekleşebileceği haberlerine yanıt olarak, Brnabi?'in "2019'da Belgrad'da EuroPride'ı desteklemek için verdiği sözü tutmasından çok memnun olduğunu" söyledi.

Bu yıl Belgrad’da yapılan etkinlikler, Güneydoğu Avrupa'da gerçekleşen ilk EuroPride oldu. Birçok diplomat, Avrupa Parlamentosu Üyeleri, Avrupalı ve uluslararası liderler, yüzlerce aktivistle birlikte yürüyüşte yer aldı. 

Organizatörler EuroPride yürüyüşünden önce gelen hükümeti yasağını kaldırmaya çağıran bir dilekçe için 30.000'e yakın imza topladı. All Out'un yönetici direktörü Matthew Beard, "Dünyanın dört bir yanından 123 ülkeden 29.000'den fazla insan, Belgrad'daki LGBTQ+ topluluğuyla dayanışmalarını dilekçeyi imzalayarak gösterdi" dedi.