İran, iki LGBTİ+ aktivistini idama mahkum etti

İran'da LGBTİ+ aktivisti Zahra Sedighi Hamedani (Sareh) ve Elham Chubdar, ülke yetkilileri tarafından 'dünyaya yolsuzluğu yaymakla' suçlanarak idama mahkum edildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, aktivistlerin, "eşcinselliği ve yasadışı cinsel ilişkileri teşvik etmek ve bunları internette yayınlamakla" suçlandıklarını bildirdi. Örgüt ayrıca, Sareh'in tutukluluğu sırasında "avukata erişim hakkından yoksun bırakıldığını ve güvenlik görevlilerinin kendisini, kimliğine ve görünüşüne yönelik sözlü taciz ve hakaretlerin yanı sıra iki çocuğunun infazı ve velayetinden yoksun bırakılmasıyla tehdit ettiğini" söyledi.

Cezalarını onaylayan İran mahkemesiyse, durumun aktivizm faaliyetleriyle değil insan kaçakçılığıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Mahkemenin iletişim sayfası Mizan'da şu ifadeler yer aldı: "Sanal ortamda yayımlanan haberlerin ve yayılan söylentilerin aksine bu iki kişi, kadınları ve genç kızları kandırmak ve onları çevre ülkelerden birine kaçırmakla suçlanıyor."

Sareh, sosyal medyada ve bir BBC belgeselinde LGBTI+ haklarını desteklediğini söyledikten sonra hedef alındı. Ekim 2021'de, İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) tarafından İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde sınırı geçip Türkiye'ye sığınmak için beklerken tutuklanmıştı. 

İran İnsan Hakları Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam şunları söyledi: “Zahra Sadighi ve Elham Choobdar, usulüne uygun olmadan ve zorla itiraflara dayanan adil olmayan yasal işlemlerle ölüme mahkum edildi.  Mahkumiyetlerinin hukuki geçerliliği yoktur.  İslam Cumhuriyeti yetkilileri de tutuklanma nedenlerinden biri olarak eşcinselliğin teşvik edilmesini gösterdiler.  Uluslararası toplumun ve sivil toplumun ani ve güçlü tepkileri ile hayatları kurtarılabilir.”

İran Lezbiyen ve Transseksüel Ağı 6Rang'ın koordinatörü Shadi Amin de, aktivistlerin, infaz kararlarını doğrulayarak AFP'ye verdiği demeçte, "Artık Almanya ve diğer yabancı hükümetlerden İran'a iki aktivistin de serbest bırakılması için baskı talep ediyoruz. İran'da ilk kez bir kadın cinsel yönelimi nedeniyle ölüm cezasına çarptırıldı" dedi. 

Sareh, Irak Kürdistanı'ndan ayrılmadan önce, güvenli bir yere ulaşamaması ihtimaline karşı kamuoyuna duyurulması için 6rang'e video göndermişti. Videoda, "Biz LGBTI+'larin ne kadar baskıya maruz kaldığını bilmenizi istiyorum. Duygularımız için hayatımızı riske atıyoruz ama gerçek benliğimizi bulacağız... Umarım ülkemizde özgürce yaşayabileceğimiz gün gelir. Şimdi özgürlüğe doğru yol alıyorum... Eğer başaramazsam bu uğurda canımı vermiş olacağım"dedi.