“İzmir’de Trans kadınlara saldıran polis ve bekçiler hakkında neden soruşturma başlatılmadı?”

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, İzmir’de trans kadınlara saldıran polis ve bekçi hakkında neden soruşturma başlatılmadığını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, İzmir’de trans kadınlara yönelik polis şiddetini ve baskıları Meclis gündemine taşıdı.  

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çepni, şu noktalara dikkat çekti.

Özellikle Alsancak, Bornova Sokak'ta ikamet eden trans kadınların yaşadığı şiddet, darp ve hak ihlalleri sıklıkla gündeme gelmektedir. Bornova sokakta trans kadınların oturduğu evlerin önünde, akşam 21:00’den sabah 06:00’ya kadar ekip halinde bekçi ve polis bekletilmektedir. Evlerinden çıkmalarına, hatta camdan bakmalarına dahi izin verilmemektedir. Sürekli  GBT sorgu yapılmaktadır.

Hukuksuz bir şekilde, dayanaktan yoksun, olmadıkları şehirlerde gösterilerek, işlemedikleri suçlardan, Kabahatler Kanunu’ndan cezalar verilmektedir.

Keyfi bir şekilde en az 7-8 defa verilen bu cezaları ödeyemeyen trans kadınların mevcut mal varlıklarına da el konulmaktadır. Birlikte yolda yürümelerine, konuşmalarına  izin verilmemektedir.  Trans kadınlar, bekçilerin, yasalara aykırı bir şekilde Bornova sokakta bulunan içkili mekânlarda sabaha kadar oturarak içki içtiklerini ve sonrasında kendilerine saldırdıklarını, hakaret ettiklerini iddia etmektedirler.

16 Temmuz 2022 tarihinde şiddeti artıran bekçi ve polisler,  trans kadınların kaldıkları binaların içine gaz bombası atmışlardır. Buna dair güvenlik güçleri hiçbir müdahalede bulunmamıştır. Üç trans kadın,  yaşadıkları apartmanın önünde kolluk kuvvetleri tarafından önce sözlü tacize ardından ise ağır şekilde şiddete maruz bırakılmıştır.

İnsan hakları gasp edilen, toplumsal ve ekonomik hayattan dışlanan, sistematik ayrımcılığa ve  şiddete maruz bırakılan trans kadınlara yönelik nefret saldırılarına son verilmesi, Anayasaya dayanan  yaşam haklarını koruması, eşit yurttaşlık anlayışı ile sosyal ve ekonomik hayata dahil olmaları  için  etkin politikaların oluşturulması gerekmektedir.  

Çepni’nin yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

1- İzmir Alsancak Bornova Sokakta yaşayan  trans kadınlara,  bekçi ve polislerin uyguladığı  şiddet ve baskı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2- Bornova sokakta yaşayan trans kadınlara,  görevini kötüye kullanarak şiddet uygulayan ve haklarını gasp eden polisler ve bekçiler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Bu soruşturmalardan ceza alan bekçi ve polis var mıdır?

3- Trans kadınların, bekçi ve polislerin Bornova sokakta işlenen diğere suçlara müdahale etmedikleri,  sadece kendilerine müdahalede bulundukları, içki içerek kendilerine saldırdıkları iddiaları araştırılacak mıdır?

4- Trans kadınların evleri neden gözetlenmekte ve evlerinden çıkmalarına neden izin verilmemektedir? Bu uygulamaların hukuki dayanağı nedir?

5- İzmir’de özellikle Kasım 2021 ayından bu yana,  trans kadınlara yönelik saldırıların artmasının gerekçesi nedir?

6-  Trans kadınların can güvenliğini sağlamak Devletin yükümlülüğünde değil midir? Son bir yıl içerisinde İzmir’de kaç trans kadın cinayeti işlenmiştir? Kaç trans kadın şiddete uğramıştır? Bu olaylar için etkin soruşturmalar yapılmış mıdır? 

7- İzmir’de trans kadınlar başta olmak üzere LGBTİ+’lara karşı şiddeti, ayrımcılığı ve nefret söylemlerini önlemek, eşit haklardan faydalanmalarını sağlamak için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Varsa bunlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?