10.İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü: “Lubunyalara değil katillere barikat”

İzmir Valiliğinin hukuksuz yasağı ve Alsancak’taki polis ablukasına rağmen başlayan 10. İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne polis saldırdı.8 LGBTİ+ aktivisti gözaltında.

Alsancak’ta yapılacak olan yürüyüş öncesi polis, toplanma yeri olan Alsancak ÖSYM binası önüne çıkan tüm yolları kapattı. Görüşmelerde polis, Valilik yasağı gereği yürüyüşe izin verilmeyeceğini ifade etti.

“Lubunyalara değil katillere barikat”

Bornova Sokak'tan toplanma alanına “Lubunyalara değil katillere barikat” sloganları atarak yürüyen kitleye polis müdahale etti. Ara sokaklara dağılan kitle Kordon'da yeniden buluştu.

Buluşma noktasına gitmek isteyen LGBTİ+’lara “Toplandığınız an hepinizi alacağız” diyen polis, önce Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni ablukaya aldı ardından Kordon’da bekleyen LGBTİ+’ların sokağa girişini engellemek için Kordon’a indi.

Etkinlikler yasaklanmıştı 

İzmir Valiliği’nin kararına göre İzmir’de 24 Haziran günü saat 00.01’den itibaren 26 Haziran günü saat 23.59’a kadar 3 gün süre ile kentteki tüm açık alan etkinlikleri yasaklandı. Kararda, “ilimizde bazı grup ve oluşumlarca yapılacak çeşitli etkinliklerin, toplumsal duyarlılıklar nedeniyle vatandaşlarımız arasında infial uyandırabileceği değerlendirilmektedir” ifadeleri yer aldı.

Hukuksuz yasağın gerekçesi: “Toplumsal duyarlılıklar nedeniyle vatandaşlarımız arasında infial uyandırabilir”

Bu kararla İzmir Onur Haftası’nın etkinlik programında yer alan 24 Haziran günü Kültür Park’ta piknikle başlayacak “Vegan Hafıza” etkinlikleri ve 26 Haziran günü gerçekleştirilmesi planlanan Onur Yürüyüşü Valilik kararıyla yasaklanmış oldu.