Yunanistan dönüşüm terapisini yasakladı

Yunanistan bir kişinin cinsel yönelimini veya cinsiyet kimliğini bastırmayı amaçlayan dönüşüm terapisini yasakladı.

Yunanistan Çarşamba günü (11.05.2022), bir kişinin cinsel yönelimini veya cinsiyet kimliğini bastırmayı amaçlayan ve dünya çapındaki lezbiyen, gey, biseksüel ve trans topluluğunun yanı sıra sağlık uzmanlarının zararlı olarak kınadığı bir uygulama olan reşit olmayanlar için dönüşüm terapisini yasakladı.

Yunanistan parlamentosunun onayladığı tasarıya göre, psikologlar veya diğer sağlık profesyonelleri, bu tür bir tedaviyi gerçekleştirmek için bir kişinin açık rızasına ihtiyaç duyuyor ve yasayı ihlal etmeleri durumunda para cezası ve hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor.

Hükümet, büyük ölçüde muhafazakar bir ülke olan Yunanistan'da cinsiyet eşitliğini teşvik eden reformlar konusunda 2025'e kadar sürecek bir ulusal strateji taslağı hazırladı. Kanada, Yeni Zelanda ve Fransa, bu yılın başlarında dönüşüm terapisini yasaklayarak suç saymıştı.

Sağlık Bakanı Thanos Plevris bu hafta parlamentoya verdiği demeçte, "Reşit olmayan bir çocuk farklı bir cinsel yönelim seçtiğinde, ebeveynlerinin bu çocuğun 'normale dönmesi' için sözde 'tedavilere' devam edebileceğini belirten bazı yanlış tedaviler vardı" dedi.Bakan, "Açıkçası bu tedaviler sadece bir terapi değil, bilimsel olarak da desteklenmiyor" dedi.

Tasarı, bu tür uygulamaların reklamını da yasaklıyor

Plevris, Yunanistan'ın ayrıca erkek veya kadın normatif tanımına uymayan bir şekilde üreme anatomilerini etkileyen atipik kromozomlarla doğan interseks bebekler üzerinde ameliyatları yasaklamayı planladığını da sözlerine ekledi.