İzmir’de trans seks işçilerine yönelik saldırılara karşı basın açıklaması yapılacak

İzmir’de trans seks işçilerine yönelik saldırılara karşı 18 Haziran LGBTİ+ Dayanışma Derneği basın açıklaması yapacak. 

İzmir Alsancak'ta trans seks işçilerine yönelik beş yıldır süren saldırı ve baskıların artması üzerine 18 Haziran LGBTİ+ Dayanışma Derneği, 12 Nisan Salı günü saat 14:00’de İHD İzmir Şubesinde ve 13 Nisan Çarşamba günü saat 18:00’de İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yapacak.

Neler oldu?

Yeni yıldan beri devam eden süreçte, çalışan trans seks işçileri, polisler tarafından toplanarak, ‘çalışmayacaksınız’ denerek tehdit edildi, polis baskısı devam etti ve birçok nefret saldırısı ve cinayeti yaşandı. 

Geçtiğimiz aylarda ise; ev kapatmaları, para cezaları, yer temininden işlem yapmak için fiziki takipler artış gösterdi. Trans seks işçilerinin çalıştığı sokak başlarında araçlar ve polisler duruyor.

Alsancak’ta çalışan kızlar yaşadıkları durumu şöyle aktarıyor:

“Bizimle ilişkilenen, hizmet aldığımız kişilere, (market, kurye vb.) onlara satma, oraya gitme gibi sözler söyleniyor. Dışarısı ile iletişimimizi koparmaya çalışıyorlar ve tam anlamıyla bir ambargo uygulaması yapmaya başladılar. Gelen müşterileri çevirip, onlara bir form dolduruyorlar. Eskiden müşteri ile görüşüp ifade tutanağı tutup eve gelip, sen müşteri ile görüşmüşsün üzerinden ev kapama ve para cezaları kesilirdi. Şimdi birkaç gündür form doldurup müşteriyi göndermeleri, ev baskınlarına hazırlık mı yapıyorlar diye bizi şüphelendirdi ve endişeleniyoruz.”

Seks işçileri, Aydın ve Muğla’da yapılan ev baskınları ve gözaltında tutulma benzeri bir süreç yaşamaktan endişeli.