Tarlabaşı Toplum Merkezi, faaliyetlerine devam edebilecek

Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin, faaliyetten alıkonulması tedbir kararına yaptığı itiraz kabul edildi.  Mahkeme, derneğin faaliyet durdurma kararını kaldırdı.

6 Nisan Çarşamba günü 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin (Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği) faaliyetten alıkonulması tedbir kararına yaptığı itirazın duruşması gerçekleşti. Mahkeme, itirazın kabulüne karar vererek faaliyet durdurma kararını kaldırdı. 

Ne olmuştu?

Tarlabaşı Toplum Merkezi, hakkında açılan iki farklı dava ile kapatılma tehdidi altında. Basında ve sosyal medyada Tarlabaşı Toplum Merkezi hakkında çeşitli karalama ve hedef gösterme haberleri yapıldı. Dernek, bu haberler gerekçe gösterilerek Haziran-Eylül 2021 arası çeşitli denetimlerden geçti.

Bu denetimlerin sonucu olarak, 05.10.2021 tarihinde İstanbul Valiliği tarafından İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde “Derneğin amacının gerçekleşmesinin olanaksız hale geldiği” gerekçesi ile derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespit edilmesi talepli dava açıldı. Bu davanın ilk duruşması, 14 Nisan 2022 tarihinde görülecek.

Şubat ayında ise, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği davaname ile İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde “hukuka ve ahlaka aykırılık” gerekçeleriyle derneğin feshi davasının açıldı.Bu davanın ilk duruşması 18 Mayıs 2022 tarihinde görülecek. Söz konusu davada Savcılık’ın faaliyetten alıkonulmaya ilişkin tedbir talebi mahkeme tarafından kabul edilmişti.