EPA’dan Dönüştürme "Terapileri"nin Yasaklanması ve LGBTİ+ Hakkında Açıklama

Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) yakın dönemde dönüştürme “terapisi” adı altında sunulan, başvuran LGBTİ+’ların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili özelliklerin değiştirilmeye çalışıldığı uygulamalarla ilgili bir açıklama yaptı

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çeşitliliğine işaret eden, herhangi bir bileşeninin ruhsal bozukluk kabul edilmediğini vurgulayan açıklama, bu girişimlerim bilimsel dayanağı olmamanın ötesinde damgalanmayı arttıran, maruz kalanlarda olumsuz etkileri olan uygulamalar olduğunu, bu nedenle de bunları engellemeye yönelik girişimlerin EPA tarafından desteklendiğini ifade ediyor.

EPA, dönüşüm “terapilerini” yasaklayan düzenlemeleri desteklediğini şu gerekçelerle açıkladı:

1.Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çeşitliliği zihinsel bir bozukluğa işaret etmez. 

2.Farklı cinsel yönelimlere ve cinsiyet kimliklerine sahip kişilerin damgalanması toplum için bir tehlikedir. 

3.Dönüştürme “terapileri” nedeniyle depresyon, anksiyete bozukluğu, madde kötüye kullanımı, intihar düşünceleri ve girişimleri veya içselleştirilmiş homofobi riski artmaktadır.

EPA açıklama metninde; insan hakları ihlallerine sebep olduğu ve yasaklanması, yaptırımlara ve cezalara tabi tutulması gereken meşru olmayan uygulamalar olduğu için sözde dönüştürme “terapilerini” kınıyor. Psikiyatristlerin, psikologların veya diğer profesyonellerin bu tür işlemlere katılması etik bulmadığını vurgulayan EPA, bireylerin cinsel yönelimlerini ve cinsiyet kimliklerini olumlayan ve farklı cinsiyet ifadelerine sahip kişilerin kimliklerine saygı gösteren psikoterapilerin uygulanmasını teşvik ediyor.

*Açıklama metni Türkiye Psikiyatri Derneği Cinsellik ve Cinsel Bozukluklar Çalışma Birimi Koordinatörü Dr. Ender Cesur tarafından Çalışma Birimi üyelerinden öneriler alınarak çevrildi.