Jilet Sebahat: “Meseleniz zorunlu seks işçiliğini ortadan kaldırmak olsun”

Aralık ayında T24’te köşe yazılarına başlayan ve queer bir feminist olarak dünyaya geldiğini belirten Jilet Sebahat,  geçtiğimiz hafta Yıllar Affetmez Sözlü Tarih Belgesel Serisini köşesine taşıdı.

Jilet Sebahat, ‘Yıllar Affetmez: Ya onlar gibi yaşa ya da öl’ başlığıyla yayınlanan yazısında, Esat Eryaman olaylarını araştırmak için Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği tarafından yapılan Yıllar Affetmez serisini tekrar izlemeye başladığını belirtiyor. 

Jilet yazısında, Yağmur Arıcan’n konuk olduğu bölüme referans vererek üniversite mezunu, kimya mühendisi, memur, eğitimini tamamlamış trans kadınların var olduğunu belirtiyor ve ekliyor: 

“Türkiye'de trans kadınların yüzde 90'nından fazlası zorunlu seks işçiliği yapmak zorunda bırakılıyor. Ne aldıkları eğitim ne okudukları okul, ne de ekonomik koşulları iyi bir aileden gelmeleri bu durumu değiştirmiyor. “

Türkiye'de hem iş hem okul hayatının translar için dışlayıcı ve örseleyici bir durumda olduğunu belirten Jilet, birçok transın; akran zorbalığı, yurttan atılma, parasızlıktan okuyamama (aile reddedip parayı kestiği için), okulda yok sayma politikaları, kimlik dayatması, zorba baskın zihniyet nedeniyle okullarına devam edemediğinin altını çiziyor. 

Jilet Sebahat yazısını sonlandırırken okuyucularına, “Meseleniz ahlak bekçiliğine soyunmayı marifet saymak değil, meseleniz 'fuhuşa' karşı olmak da değil, meseleniz zorunlu seks işçiliğini ortadan kaldırmak olsun” mesajını veriyor. 

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Yıllar Affetmez Sözlü Tarih Belgesel Serisini izlemek için tıklayın.