Niler Albayrak, Gör Beni programına konuk oldu

“Bu haber ve haberin içeriğinin konu edildiği video bazı izleyiciler için tetikleyici olabilir.”

Türkiye’de ilk defa belediyede şoför olarak çalışan açık kimlikli trans kadın Niler Albayrak, Armağan Çağlayan’ın sunduğu “Gör Beni” YouTube programına konuk oldu.

Albayrak eğitimden çalışma yaşamına translara yönelik eşitsizlikleri yaşamından detaylarla anlattı, transların maruz bırakıldığı barınma ve çalışma hakkı ihlallerine değindi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Avcılar İlçe örgütünün yöneticisi, 2015’te İstanbul üçüncü seçim bölgesinden milletvekili aday adayı ve 2017’de de Merkez Mahallesi’nin delegesi seçilen Trans aktivist Niler Albayrak, Gör Beni’de hayatını ve mücadelesini anlattı.

Albayrak: “Hormon terapisine başlamak için annemi kandırmak zorunda kaldım”

19 yaşından beri mücadelesini sürdürdüğünü belirten Albayrak, “19 yaşında mahalle baskısından dolayı ailemden ayrılmak durumunda kaldım. Mahalledekiler ‘kız gibisin’, ‘niye erkek gibi değilsin’ diyorlardı ama yapamıyorsunuz, içinizden gelmiyor” dedi.

Hormon terapisine başladığı dönemi anlatan Albayrak, “İlk kez hormon terapisine başladığımda annemi kandırmak zorunda kaldım. Anneme bir iğne çıktı ve o iğneyi yaptırdıktan sonra bu duygulardan vazgeçip erkek oluyoruz demiştim. Ama tabi göğüslerim büyümeye başlayınca mahalleden ayrılmak durumunda kaldım. Aileme tekrar döndüm ama artık adınız çıkmıştı, mahallede beni her gören taciz ediyordu ” dedi.

“Ahlak Büro’da bana çarşaf giydirildi ve çarşafın içine kedi koyup tekme atarlardı.”

Albayrak eğitimden çalışma yaşamına, translara yönelik eşitsizlikleri yaşamından detaylarla anlattı:

“Ailemden ayrıldığımda Salkım Saçak Sokak’ta oturmaya başladım. Çok büyük olaylardan, çok büyük darbelerden geçtik. Merter’de otostop yaparken, ‘otobanda fuhuş, otobanda cinayet’ gibi başlıklar çıkıyordu. O dönemler Ahlak Polisi gelip bize para cezası keserdi. Saçlarımızı keserlerdi, Eskişehir’e sürüldüğümü bilirim. Sirkeci’deki Ahlak Büro’ya götürüldüğümde bana çarşaf giydirildi ve çarşafın içine kedi koyup tekme atarlardı, korkup bir daha çalışmayalım diye. Dayaktan kaçmak için E-5’te karşıdan karşıya geçerken onlarca arkadaşım öldü.”

Albayrak, transların maruz bırakıldığı barınma hakkı ihlallerine değinerek, “Kamu’da çalışmasaydım hala seks işçiliği yapıyor olurdum. Çünkü iş verilmiyor. Herhangi biri 500 TL’ye ev tutabiliyorken, bir trans kadın ya da LGBTİ+ tutmaya kalktığında, “müşteri alacağı” varsayılarak  bu kira 1000 TL ya da 1500 TL oluyor. Böyle olunca zorunlu olarak seks işçiliği yapmak durumunda kalıyorsunuz. Çünkü iş bulamıyorsunuz” dedi.

Albayrak sözlerini, “Bir gün ben ya da LGBTİ+ camiasından birisi meclise girerse; o zaman bu acılı, sancılı savaşımın son noktası orası olacak. Onun olması için ben mücadele ediyorum” diyerek bitirdi. 

196Sekiz YouTube kanalındaki Gör Beni serisi, programı şöyle duyurdu:

“Gör Beni serisinde bu hafta konuğumuz Niler Albayrak. Çok zor bir hayatı olduğunu anlatan Albayrak, hayatta en çok istediği şeyin mecliste trans bireylerin varlığını görmek olduğunu belirtti. Kardeşleri haber vermediği için babasından helallik alamamanın onu hayatta en çok üzen şey olduğunu söyleyen Albayrak, aslında babasının ona her zaman sahip çıktığını ve onu kabul ettiğini vurguladı.”

Programı izlemek için tıklayın.