İsviçre, transların beyan esaslı yasal cinsiyet uyum sürecinin başlamasına izin verecek

İsviçre'deki translar, yeni yılın başından itibaren bir nüfus müdürlüğünde kimliklerini kullanarak cinsiyetlerini yasal olarak değiştirebilecekler.
 
1 Ocak Cumartesi günü yürürlüğe girecek olan yeni yasaya göre, 16 yaşını doldurmuş ve yasal vesayet altında olmayan herkes, cinsiyet belirtecini ve yasal adını bir nüfus müdürlüğünde kendi beyanı ile değiştirebilecek. Daha genç insanlar ve yetişkin koruması altındakiler için vasi onayı gerekiyor.
 
Yeni cinsiyet değişikliği kuralları ile İsviçre, cinsiyet seçimini tıbbi prosedürlerden ayırmayı amaçlayan birkaç ülkeye katıldı. Danimarka, Yunanistan ve Fransa dahil olmak üzere diğer bazı Avrupa ülkeleri cinsiyet uyum ameliyatı, sterilizasyon veya psikiyatrik değerlendirme de dahil olmak üzere tıbbi prosedürlerin gerekliliğini kaldırmış olsa da, kurallar daha ileri adımlar veya koşullar gerektiriyor.
 
İspanya, Haziran ayında 14 yaşın üzerindeki herkesin tıbbi bir teşhis veya hormon terapisi olmaksızın yasal olarak cinsiyet uyumuna izin veren bir yasa tasarısını onaylamıştı.
 
Halihazırda Türkiye’de kimlikte cinsiyet hanesinin düzeltilmesi için kişinin belirli bir süre doktor takibinde olması ve ancak bu takipten sonra, doktor onayı ile ameliyatlar olması gerekmektedir. Yaşanılan ekonomik kriz, istihdam ve barınma haklarına dahi ulaşamayan çoğu trans için bu ameliyatları imkansız kılmaktadır ve de transların insani haklarına ulaşması önünde devasa bir engel oluşturmaktadır.