Fransa, “dönüşüm terapisini” yasakladı

Fransa parlamentosu Salı günü, bir kişinin cinsel yönelimini veya cinsiyet kimliğini değiştirmeye çalışan uygulamaları yasaklamak için adımlar atan bir avuç ülkeye katılarak, sözde dönüşüm terapisini yasaklamak için oy kullandı.

Fransa'da önerilen yasaya göre dönüşüm terapisi uygulayan kişiler, iki yıla kadar hapis ve 30.000? para cezası alacak. Çocuklara veya savunmasız kişilere dönüşüm terapisi uygulayanlar ise üç yıla kadar hapis ve 45.000? para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yasalaşmadan önce imzalanması gereken yasa tasarısı, benzer bir yasağın Kanada'da yasalaşmasından günler sonra kabul edildi. Yasaya yapılacak eklemeler ve düzenlemeler, Fransa'da yürürlüğe girmeden önce ortak bir komitede tartışılacak. Brezilya, Ekvador, Malta, Arnavutluk ve Almanya da, tıp uzmanları tarafından kınanan uygulamayı kısmen veya tamamen yasaklayan yasalar çıkardı.

Moreno: “Tedavi edilecek bir şey yok”

Fransa eşitlik bakanı Elisabeth Moreno, "Kendin olmak suç değil," diyerek dönüşüm terapisi denen şeyin "insan bütünlüğüne dayanılmaz saldırılar" olduğunu da sözlerine ekledi. Moreno, "Eşcinsellik ve trans kimlik tedavi edilebilecek hastalıklar değildir. Tedavi edilecek bir şey yok" dedi.

Enjeksiyondan elektrik şokuna, duadan tecavüze, LGBTİ+ların cinsel isteklerini veya cinsiyet kimliklerini değiştirmeye veya bastırmaya çalışmak için kullanılan sayısız yöntem, dünya çapında çok sayıda tıbbi grup tarafından zararlı ve etkisiz olarak kınandı.