Esat Eryaman Davası 22 Şubat’a ertelendi

2006’da Ankara’da trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı, 10 yıldan uzun süredir Yargıtay ve mahkemeler arasında mekik dokuyan davada saldırganların aldığı cezayı Yargıtay’ın bozması üzerine yeniden davanın bu yıl içindeki dördüncü duruşması bugün (14 Aralık) Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı LGBTİ+ aktivistleri ve Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi’nden avukatlar ve Kırmızı Şemsiye Derneği’nden Av. Evrim Demirtaş da izledi. İzleyicilerin bir kısmı pandemi nedeniyle duruşma salonuna alınmadı ve duruşmayı salon dışından takip edebildi. 

Duruşmaya Esat-Eryaman Davası’nda sanık Ayhan Günay’ın eskiden birlikte yaşadığı Gülcan, tanık olarak katıldı. 2006’da başlayan olaylarda şüpheli olarak polis ifadesi de bulunan Gülcan’a davacıların Avukatı Senem Doğanoğlu; “Şammas Taşdemir, Ayhan Günay ve Harun Çardak, saldırıya uğrayan trans kadınları nereden tanıyorlar?” diye sordu. Tanık Gülcan, “Ben de o dönemde alemdeydim hiçbir bilgim yok. Benim aracılığımla tanımıyorlar” diye yanıt verdi. Tanık Gülcan ek olarak, Bağlar caddesi üzerindeki transların bulunduğu kuaföre yapılan saldırıdaki araçlardan birinin Ayhan Günay’a ait olduğunu doğruladı.

Saldırgan Ayhan Günay, Tanık Gülcan dinlendikten sonra duruşma salonuna alındı. Kuaförde trans kadınlara yönelik saldırıya ilişkin, “Ne olduğunu anlayamadan olay çıktı” dedi. Sanık Günay’da olay yerinde olan aracın kendisine ait olduğunu doğruladı.

Davada yeni bir tanık dinlenecek

Avukat Sanem Doğanoğlu duruşmada, kararda tespit edilemeyen birçok failin olduğunun daha önce de yazıldığını söyleyerek; tespit edilemeyen kişilerden birinin de A.B. isimli kişi olduğunu belirtti. Kuafördeki saldırı sırasında telefonu gasp edilen kadınlardan birinin, telefonunun olaydan sonra iki gün boyunca A.B. tarafından kullanıldığının tespit edildiğini belirtti ve kişinin Şammas Taşdemir ve Harun Çardak ile de bu telefonla iletişime geçtiğini söyledi. Avukat Doğanoğlu, “Biz A.B.’nin dinlenmesini talep ediyoruz.” dedi. Mahkeme, A.B’nin dinlenmesi talebini kabul etti.

LGBTİQ+ Hakları Merkezi'nin davaya katılma talebi reddedildi

Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi’nden avukatlar, davaya katılma talebinde bulundu. Mahkeme, LGBTİQ+ Hakları Merkezi’nin katılma talebini reddederken, dava sonrasında avukatlar, gerekçeli kararla birlikte itiraz edileceğini de belirtti. 

Dava 22 Şubat 2022 saat 14.30’a ertelendi.