Esat-Eryaman Davası yarın (14 Aralık) yeniden görülecek

2007 yılından beri devam eden, saldırıya uğrayan ve yerlerinden edilen trans seks işçilerinin adalet arayışı olan Eryaman-Esat davasının dördüncü duruşması yarın (14 Aralık) Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 15:15’de görülecek.

Nefret suçlarına karşı önemli bir duruş ve hak arayışı olan bu davadan çıkacak hakkaniyetli bir karar LGBTİ+ hareketi ve trans mücadelesi tarihi açısından önemli bir kazanım olacaktır. Çetelere ve erkek egemen düzenin öldüren normlarına karşı verilen bu mücadelede, kamuoyunu ve LGBTİ+ aktivistlerini, davanın takipçisi olmaya davet ediyor, halihazırda bizimle olan dostlarımıza mücadeleyi hatırlatıyor ve herkesi duruşmayı gözlemlemeye davet ediyoruz.

Eryaman ve Esat’ta ne olmuştu?

Nisan 2006’da Ankara’nın Eryaman mahallesinde yaşayan 30 seks işçisi travesti ve trans kadına bir çete tarafından sistematik olarak saldırılar başladı ve mahalle sakinleri translar başka semt ve illere taşınmaya zorlandılar ve yerinden edildiler. Saldırganların kimlikleri trans kadınlar tarafından bilinmesine rağmen şikâyetleri sonuçsuz kaldı. 2007’nin Ocak ayında saldırılar Esat’a sıçradı ve daha sonra aynı çetenin üyesi olduğu anlaşılan bir şahıs tarafından translardan haraç istendi ve haraç verilmemesi durumunda translar ölümle tehdit edildi.

Pembe Hayat liderliğinde Ankara’da her hafta mumlu oturma eylemleri ve kefenli eylemler yapıldı. Eylemlerin etkili olmasıyla bir ay sonra ilk tutuklamalar yapıldı ve saldırganların çete olduğu vurgulandı. 10 Kasım 2008 tarihinde çete üyelerinin tespit edilmesinde önemli bir rolü olan dava tanıklarından Bahar (Dilek İnce) pompalı tüfekle başından vuruldu. Katilleri hala bulunamadı! Saldırıların trans kimliklere yönelik gerçekleşmiş olduğu hâkim tarafından vurgulandı ve 2008 yılındaki davada dolaylı nefret suçu tanımı yapıldı. Tutuklu olan saldırganlar örgüt kurma suçundan 2’şer yıl ceza aldı. Ancak 2011’de haraç ve yağma suçunun da olduğu vurgusuyla Yargıtay verilen cezayı yetersiz buldu. Ayrıca davacıların bazı belgelerinin eksik olduğunu belirtti. Bu belgeler hızlı bir şekilde toplandı ancak dosyanın Ankara’ya gelmesi çok uzun sürdü.

2020’ye geldiğimizdeyse Yargıtay bugüne kadar verilmiş olan kararları tekrar bozdu ve delillerin, bağlantıların, banka hesap kayıtlarıyla ilgili bilgilerin eksikliği gibi sebeplerle aslında bu grubun çete olmayabileceğini öne sürdü. 17 Şubat 2021’de yeniden görülen dava 1 Haziran’a sonrasında 24 Eylül'e ertelenmişti. Bugün, eksik belgelerin giderilmesi kararıyla dava tekrar 14 Aralık 2021 tarihine ertelendi.

#ZamanaBırakmıyoruz

Davayla ilgili detaylı bilgi için:
https://www.youtube.com/watch?v=DLQXjWHvXuo
https://youtu.be/mNlzs6Acr1U

Yıllar Affetmez Serisi:
https://www.youtube.com/watch?v=6EQnUrUkTRQ&t=2s
https://youtu.be/fKO5jCglEPU
https://youtu.be/GJD_XDFrjCU