“11. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali" 11 Aralık'ta başlıyor!

11-15 Aralık 2021 tarihlerinde seyircisi ile buluşacak festivalin bu yılki teması “cezasızlık”!

11-15 Aralık'ta gerçekleşecek 11. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, muhtelif hak ihlal ve mücadele hikâyelerini işleyen 30'dan fazla film ve birçok etkinlikten oluşan dopdolu bir programla salonlara dönüyor. Yılın başarılı belgeselleri “Ölümüne Boşanmak” ve “Yaramaz Çocuklar”ın da gösterileceği festivalde, bu sene dikkat çekilen ana tema ise “cezasızlık”.

Geçen sene pandemi nedeniyle yapılamayan Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 11-15 Aralık 2021 tarihlerinde kapsamlı bir programla 11. kez gerçekleşiyor. Üç mekâna yayılan festival programında, dünyanın birçok ülkesinden 30'dan fazla film yer alırken forumlar, sergiler ve atölyelerden oluşan bir dizi yan etkinlik gerçekleşecek.

Ana teması “cezasızlık” olarak belirlenen bu seneki festivalde, Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film dalında Britanya'yı temsil eden “Ölümüne Boşanmak” (Dying to Divorce) ile pek çok festivalden ödüllerle dönen, Adana Film Festivali'nde ise En İyi Film seçilen “Yaramaz Çocuklar” (Les Enfants Terribles) dahil 30'dan fazla film gösteriliyor. Chloe Fairweather'ın yönettiği, bugünlerde İngiltere'deki sinemalarda büyük ilgiyle karşılanan, ülkemizdeki kadın cinayetlerinin son bulması ve faillerin cezalandırılması için mücadele veren iki avukatın hikâyesini anlatan “Ölümüne Boşanmak” Türkiye'de ilk kez Temmuz ayında Documentarist'te gösterilmişti. Kendi kardeşlerinin ebeveynleriyle yaşadığı çatışmayı anlatan Ahmet Necdet Çupur'un Fransız-Türkiye ortak yapımı olarak gerçekleştirdiği “Yaramaz Çocuklar” ise bu sene Avrupa'daki festivallerde en çok ses getiren belgeseller arasındaydı.

Festivalin Uluslararası Seçki'sinde Filipinler’den (İçerideki Domuzu Sakinleştirmek) Peru'ya (Maxima), Pakistan'dan (Bu Lekeli Şafak) Hollanda'ya (Bana Babu Diyorlar ve Mrs. Faber), İtalya'dan (Il Varco) İsveç'e (Yalnızca Şeytan Umutsuz Yaşar) pek çok ülkeden çarpıcı belgeseller seyirciyle buluşacak.

Türkiye Seçkisi'nde ise Serhat Karaaslan'ın bol ödüllü kısa filmi “Suçlular”, Mustafa Emin Büyükcoşkun'un Suruç katliamını konu alan belgeseli “Gitmek”, Etna Özbek'in Şimoni ve Hürmüz Diril'i kaybolmadan önce belgelediği “Nosema”, Ezgi Kılınçaslan'ın pandemi dönemi hikâyesi “Kısır Döngü”, Orkan Bayram'ın Kuzey Irak'ta geçen filmi “Brîndarım” dahil son dönemde üretilmiş işlerden bir seçki yer alıyor. Ceylan Özgün Özçelik'in “Kaygı” adlı ilk filmi bu yaz genç yaşta kaybettiğimiz dostumuz Nihan Katipoğlu'nun anısına gösterilirken, yine bu yaz aramızdan ayrılan genç sanatçı Nihat Karataşlı da “Hüzün Diye Travesti İsmi Var” adlı kısa belgeseliyle anılacak. Festival, ayrıca birkaç yıldan beri süren iş birliği çerçevesinde KuirFest'ten bir kısa film seçkisini ağırlıyor.

Bir grup sanatçının girişimiyle 10 Ekim Ankara Katliamı'nın 6. yılında katliam kurbanlarını anmak üzere sergi, forum ve atölyelerden oluşan bir dizi etkinliğe de ev sahipliği yapacak olan festivalde, Kanal İstanbul projesinin güncel durumu uzmanların katılacağı Bir Rant Projesi Olarak Kanal başlıklı forumda, kent içinde tarımsal üretim olanakları ise Adil ve Ekolojik Gıda: İmkânlar, Yöntemler, İhtiyaçlar başlıklı forumda tartışılacak.

11. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali programından bir bölüm, 11-16 Aralık tarihleri arasında Diyarbakır'da da gösterilecek.

AB Sivil Düşün, Hollanda Kraliyeti ve İsveç Başkonsolosluğu'nun desteği, birçok kurumun iş birliği ile hayata geçirilen 11. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin tamamı ücretsiz olan gösterim ve etkinlikleri Postane, Aynalı Geçit ve Tütün Deposu'nda gerçekleşecek.


Festivalin ayrıntılı programını için tıklayınız...