Ankara’da yaşayan trans kadının şüpheli ölümü

Ankara’da yaşayan trans kadın Derya, 4 Aralık gecesi Ankara’nın Sıhhiye semtinde bulunan bir otoparkta asılı halde ölü olarak bulundu. 36 yaşındaki trans kadın Derya’nın ölüm nedeni araştırılıyor.

Derya’nın arkadaşlarının verdiği bilgilere göre; Derya’nın bedeni otoparkta çalışan güvenlik görevlileri tarafından bulundu. Derya’nın cenazesi otopsi için Keçiören Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. 

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği ve Kırmızı Şemsiye Derneği olarak ortak açıklamamız:

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği ve Kırmızı Şemsiye Derneği olarak soruşturmanın her aşamasının takipçisi olacağız. Buna ek olarak belirtmek isteriz ki “Şüpheli ölüm” olduğu gerekçesiyle otopsi yapılmak üzere bedeni adli tıp kurumuna gönderilen Derya’nın ölümü şüpheli değildir. Şüphesiz ki Derya bir “cinayete” kurban gitmiştir. Maalesef ki coğrafyamızda transların polis devleti ve OHAL koşullarında bir savaş verdikleri inkar edilemez bir gerçekliktir. Translara karşı işlenen nefret suçlarındaki cezasızlık halinin ortadan kalkması, faillerin hak ettikleri cezaları almaları toplumsal barışın ve birlikte yaşamın var olabilmesi için elzem ve mücadelemizin en yakıcı gündemlerinden birisidir. Bunun yanı sıra otopsi raporları çıktığı zaman Derya’nın birisi tarafından öldürülmediğini, kendisini asmış olduğunu öğrenebiliriz. Bu da Derya’nın bir cinayetin kurbanı olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Her türlü sosyal ve kamusal destek mekanizmalarından yoksun bırakılarak tüm anayasal hakları sistematik olarak gasp edilen, kamusal alanlardan dışlanan, bizzat devlet tarafından da olmak üzere örgütlü kötülüğün ve şiddetin hedefi haline getirilmiş olan, bedenlerinin bir tarlada, inşaatta, otoparkta ya da otobanda cansız olarak bulunmasına toplumca maalesef ki “şaşırmadığımız, dehşete kapılmadığımız” transların, hiçbirimiz için sürpriz olmayan, nedenini pek düşünmediğimiz ama hepimizin bildiği intiharları evet bu sebeple intihar da olsa CİNAYET’tir.

Rahim ağzı kanserine bağlı olarak hayatını kaybeden Ali Gül’ü kanser öldürmemiştir. Evet kanser sonucu ortaya çıkan komplikasyonlar etkili olmuştur ama Ali Gül’ü öldüren aramızdan alan Trans olduğu için sağlığa erişim hakkının engellenmesi, tedavisi mümkün olan hastalığının transfobik sağlık sistemi sebebiyle çok geç teşhis edilebilmiş olması ve tedaviye erişiminin önüne geçilmesidir. 

Hande Kader’i öldürenler yalnızca onun bedenini ateşe verenler değildir. Hande’nin unutulmaz videosunda hesap sorduğu Transfobik medya kuruluşları ve çalışanları, bırakın failleri yargılamayı cinayetin iddianamesini bile yıllarca hazırlamayan transfobik ve erkek adalet, etkin soruşturma yürütmeyen görevini Hande’nin trans olması sebebiyle yerine getirmeyen, bu cinayete zemin hazırlayan, üstünü örten, haklı gören, azmettiren her bir kişidir.

Görüldüğü gibi cinayet yalnızca tetiği çekmekle işlenmemektedir. Göz göre ölüme terk edilen ve ölümlerine “alıştırılmaya çalışıldığımız, şaşırmadığımız” her bir transın ölümü cinayettir.

TRANS CİNAYETLERİ POLİTİKTİR!