Emilia Schneider, Şili Ulusal Kongresi'ne seçilen ilk trans kişi oldu.

Trans kadın ve aktivist Emilia Schneider, bu hafta Şili parlamentosu seçimlerini kazanan ilk trans kişi oldu.

25 yaşındaki aktivist Schneider, daha önce Şili Üniversitesi Öğrenci Federasyonu başkanı olarak 42.000'den fazla öğrenciyi temsil etmek üzere seçildiğinde ön plana çıkmıştı ve burada öğrencileri Şili'nin 2019 ve 2020 arasındaki 'Estallido Social' (sosyal patlama) protestolarına katılmaya yönlendirmişti.

Schneider ülke çapındaki seçimlerde 26.000'den fazla oy aldı ve Santiago de Chile'nin 10. bölgesini temsil edecek. Mart 2022'de “hakları; istikrarlı ve diyaloglu bir şekilde genişletmeyi" umduğu Temsilciler Meclisin’de yemin edecek.

Tarihi zaferine rağmen Schneider, Şili yeni bir cumhurbaşkanı seçmeye hazırlanırken karışık duygular yaşadığını itiraf etti. LGBTİ+ topluluğuna zarar verebilecek potansiyel bir aşırı sağ zaferden korkuyor.

Merco Press'in aktardığına göre Schneider, ”LGBTİ topluluğunun ve kadınların haklarının güvenliği, onuru ve bütünlüğü tehlikede" dedi.

19 Aralık'ta Şili'de aşırı sağ popülist José Antonio Kast ile solcu aday Gabriel Boric arasında ikinci tur seçim yapılacak. Kast, 21 Kasım'daki ilk tur oylamasının ardından birinci oldu, ancak hiçbir aday kesin olarak kazanmak için gereken yüzde 50'yi geçemedi. Kast, daha önce evlilik eşitliğine ve kürtaja karşı çıkmış ve tarihi Pinochet diktatörlüğünü savunmuştu. Schneider, aşırı muhafazakar bir hükümet altında nefret suçlarının hızla artmasından endişe ediyor ancak yine de olumlu bir değişim için bir şans olduğuna inanıyor.

Geçtiğimiz on yılda Şili, eşcinsel çiftler için “sivil birlikteliklerin” (civil unions) 2015'te yasallaştırılmasıyla LGBTİ+ hakları konusunda önemli ilerleme kaydetti. 23 Kasım 2021'de Şili'nin alt meclisi olan Temsilciler Meclisi, aynı cinsiyetten evlilik tasarısını onaylayarak ülkeyi evlilik eşitliğine yaklaştırdı.