Şişli Bütçe Komisyonu’na +2 kişi ‘Doğal Üye’ olarak eklendi

Yurttaşların kendi bütçelerinde söz sahibi olduğu Benim Bütçem projesi, 6 Kasım’da gerçekleştirilen konferansla duyuruldu.

Katılımcı Bütçe Konferansı, Türkiye’nin farklı şehirlerinden belediyelerle bir araya geldi. 6 Kasım Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen Katılımcı Bütçe Konferansı’nda, LGBTİ+lar da konuştu.

Şişli Bütçe Komisyonu ve İzleme ve Denetleme Grubu’nda LGBTİ+lar da söz söyleyebilecek ve özelleşen ihtiyaçları karşısında belediyeden hizmet talep edebilecek. Bu kapsamda 2022 bütçesinde LGBTİ+lar özelinde gerçekleşecek uygulamalar mevcut.

CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul il başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da katılımı ile Pelin Batu moderatörlüğünde gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu gerçekleştirdi. Ardından Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, katılımcı bütçeye yönelik görüşlerini aktardı.

Karahan: “Doğal Üye kotası, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini kapsayıcı bir düzleme taşıdı”

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nden Doğukan Karahan, Benim Bütçem projesi kapsamında yapılan konferansta söz aldı. Bütçe komisyonunda yer alan “doğal üye” kotasını anlatan Karahan, “İçinde bulunduğumuz coğrafyada ve tarihte sürekli olarak;  devlet, organları ve temsil ettiği vatandaşları tarafından sistematik bir şekilde hedef gösterilen, hayatın her alanında ayrımcılık, ötekileştirme, damgalanma, şiddet, taciz, yerinden etme, cezasızlık ile ölüme mahkum edilen LGBTİ+’ların bu seçim yöntemi ve proje içerisinde sözlerini söyleyebilmesi için eksik olan şey ‘Doğal Üye’ kotası ve kavramıydı“ diyerek söze başladı. Doğal Üye kavramının Benim Bütçem projesindeki, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çeşitliliği noktasında kapsayıcı bir düzleme taşıdığını belirten Karahan, bunun sonucu olarak 50 kişi olarak seçilen Şişli Bütçe Komisyonu’na +2 kişi Doğal Üye olarak eklendiğini aktardı. 

Konuşmasını bitirirken İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine değinen Karahan, “En temel hak olan yaşama hakkı için verilen mücadelemizde bizleri koruyacak olan İstanbul Sözleşmesinin iptaline bahane edilmemizle birlikte büyüyerek devam eden hedef göstermeler biliyoruz ki bir gün son bulacak. Kendinden başka kimseye yaşam hakkı tanımak istemeyen zihinlerin el ele vererek inşa etmeye çalıştıkları sistem elbet bir gün yerini özgür, adil ve eşit bir dünya düzenine bırakacaktır” dedi.

Kılıçdaroğlu, konferansa konuk konuşmacı olarak katıldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konferansa konuk konuşmacı olarak katıldı. Kılıçdaroğlu, Benim Bütçem’e dair şu sözlere yer verdi: ‘’Burada amaç ortak belirlendi, harcamalar ortak ve şeffaf yapıldı. Hesabını veremeyeceğiniz hiçbir şey yok. Şişli'nin sokaklarında, kahvelerinde, parklarında rahatlıkla gezebiliyorsunuz. Alınan her kuruşun hesabını veriyor oluyorsunuz. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? İşte demokrasi budur. Katılımcı bütçe demokrasinin güçlenmesi demektir. Siyasetçinin halkına hesap vermesi demektir. Vergi veriyorsak bu vergilerin nereye harcandığına da beraber karar vermeliyiz. Çünkü ihtiyacı en iyi bilen insan mahallelidir.’’

‘Katılımcı Bütçenin Doğrudan Demokrasiye Katkısı’

Konferansın ikinci oturumunda, Mahalle Bütçe Komitesi ve Şişli Bütçe Konseyi üyeleri katılımcı bütçe sürecindeki deneyimlerini aktardılar. Şişli Bütçe Konseyi çocuk kotasından 11 yaşındaki Hasan Sami Büken gönderdiği video ile konferansa katılanlara seslendi. Büken, “Benim Bütçem’de çocuklara söz hakkı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Mahalledeki arkadaşlarımla konuştum. Basketbol ve futbol sahası, dans kursları ve kütüphane istiyoruz. Büyükler için de otopark istiyoruz. Yaşlılar için de ne istediklerini babaanneme sordum, onlar için de kaldırımlar düzenlenebilir. İleride ülkemin daha barışçıl olmasını istiyorum. Politikacılardan da güçlerini çocuklar yararına kullanmalarını istiyorum” dedi.

Konferansın üçüncü oturumu, katılımcı bütçenin doğrudan demokrasiye katkısı başlığıyla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Yves Cabannes, gönderdiği video mesaj ile katılım sağladı. Ardından Prof. Dr. Burhan Şenatalar ‘Kamu Harcamalarında Etkinlik Açısından Katılımcı Bütçe’, Fikret Toksöz ise ‘Yerelde Sivil Katılım ve Katılımcı Bütçe’ başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler. Saat 14.30’da başlayan dördüncü oturumda ise Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu ve farklı illerin kent konseyi başkanları ‘Doğrudan demokrasi ve katılımcı bütçe’ başlıklı panelde konuşmalarını yaptılar.

Benim Bütçem’in işleyişinin aktarıldığı beşinci oturumun ardından sonuç bildirgesi okundu ve konferans tamamlandı. 


Benim BÜTÇEM projesi nedir?

Şişli Belediyesi ve Şişli Kent Konseyi, Şişli Belediyesinin 2022 yılı Bütçesini “Katılımcı Bütçe” anlayışı ile gerçekleştirmek için yola çıktı.   

Mahallede yaşayan kişiler olarak; yerel iktidar için oy verilen yönetim ve yönetim adına davranan bürokrasiye, kente ilişkin gelir ve gider hesaplamalarında bilme, öğrenme, denetleme ve hesap sorabilme yolu Benim BÜTÇEM projesiyle imkan bulacak. Şişli Belediyesi ve Şişli Kent Konseyi ortak girişimi, muhtarlar ve azalar katılımı,  sivil girişimlerin iş birliği, meslek odaları, inanç grupları, üniversiteler desteği ile örnek bir katılım,  müzakere ve mutabakat ile Şişli’den yola çıkıyor. 

Şişli Bütçe Konseyi (ŞBK) Katılımcı Bütçe’yi, Şişli Belediye Başkanlığına sunulmak üzere belediye bürokratlarıyla birlikte son haline getiren karar verici oluşum olarak kuruldu.

Konsey mahallelerden gelen ihtiyaç ve öncelikleri, Şişli Belediyesi’nce belirlenen Katılımcı Bütçe limitlerine bağlı kalarak, mahalleler arasında ihtiyaçların ve önceliklerin adil dağılımını gözeterek ve Katılımcı Bütçeyi mahalle öncelikleri çerçevesinde ve Şişli ölçeğinde belediye, ilgili meslek odaları, üniversiteler ve diğer uzman kurumlardan oluşturulmuş Planlama Kurulu’nun tavsiyeleri çerçevesinde son haline getiriyor.

2022 yılından itibaren her yıl hazırlanacak Katılımcı Bütçe önerileri, Konsey tarafından her yılın Ağustos ayının son haftası Şişli Belediye Başkanlığı ile Strateji Geliştirme Müdürlüğüne sunulacak.