ABD Yüksek Mahkemesi, Katolik hastanesinin trans erkekle ilgili temyiz başvurusunu reddetti

ABD Yüksek Mahkemesi, trans bir erkeğe histerektomi yapmayı reddettiği için dava açılan bir Katolik hastanesinin temyiz başvurusunu reddetti.

Trans erkek Evan Minton, cinsiyet uyum sürecinin bir parçası olarak 2016 yılında Kaliforniya'daki Mercy San Juan Tıp Merkezi'nde histerektomi için randevu planladı. Ancak bir hemşireye trans olduğunu söyleyince hastane aniden ameliyatı iptal etti.

Minton; hastaneyi ırk, din, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine dayalı hastaneler de dahil olmak üzere, ticari kuruluşlar tarafından ayrımcılığı yasaklayan Kaliforniya medeni haklar yasasını ihlal etmekle suçlayarak eyalet mahkemesinde dava açtı. Hastane, translara karşı ayrımcılık yapmadığını iddia etti, ancak Yüksek Mahkeme, cis kadınlara rutin olarak histerektomi yaptığını ve Minton'ın ameliyatının sırf trans olduğu için iptal edildiğini onayladı.

1 Kasım Pazartesi günü Yüksek Mahkeme yargıçları, hastanenin sahibi kuruluş olan Dignity Health'in temyiz başvurusunu geri çevirdi ve Minton'ın 2019'daki davasını yeniden gündeme getiren bir alt mahkeme kararına izin verdi. Mahkeme, hastanenin dini inançlarına aykırı prosedürler uygulamaya zorlamanın ABD Anayasası'nın dinin özgürce uygulanmasına ilişkin İlk Değişikliği (First Amendment) kapsamındaki hakkını ihlal edeceği yönündeki iddiasını reddetti ve Minton'un ayrımcılık iddiasında bulunabileceğine karar verdi. 

“Evan, trans olduğu için geri çevrildi”

Yargıtay'ın kararı, ACLU LGBTİ+ ve HIV Projesi'nin kıdemli avukatı Elizabeth Gill tarafından memnuniyetle karşılandı. Gill, “Dignity Health, hastanenin LGBTİ+ dostu bir organizasyon olduğunu iddia etmeye çalışıyor ancak Evan, bakıma ihtiyaç duyduğunda trans olduğu için geri çevrildi. Kim olduklarından dolayı herhangi birinin sağlık hizmetlerinden geri çevrilmesi yanlış ve bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, hizmet ettiğini iddia ettiği bir nüfusa bakım vermeyi reddederse, bu ikiyüzlülüktür” dedi.

Dava şimdi, Minton'un adalet için savaşını sürdürmeyi dört gözle beklediği Kaliforniya mahkemelerine geri dönüyor. Minton sürece dair, "Dignity Health, beni trans olduğum için geri çevirdiğinden, birden fazla tıbbi acil durum yaşadım ve maruz kaldığım ayrımcılık nedeniyle  Dignity Health’e ait başka bir hastaneye gitmeye dayanamıyorum. Umarım Dignity Health, sonunda bana yaptıkları ve yapmaya devam ettikleri şeylerin sorumluluğunu üstlenir” dedi.

Minton yaşadığı zorluklara dair, “Sağlık hizmetini hak ediyoruz, tuvalet erişimini hak ediyoruz, spor alanında yer almayı hak ediyoruz, daha iyisini hak ediyoruz. Topluluğum yanımdayken, bu adalet mücadelesini sürdürmeyi dört gözle bekliyorum" ifadelerini kullandı.