Bulgaristan’da bir LGBTİ+ toplum merkezi saldırıya uğradı

Bulgaristan'ın Sofya kentindeki Bilitis Vakfı’nın LGBTİ+ toplum merkezi olan Rainbow Hub ofisi, bir trans topluluğunun toplantısı sırasında saldırıya uğradı. 

Bilitis Vakfı 30 Ekim’de gerçekleşen saldırıyı twitter hesabından duyurdu. Bilitis Vakfı'nın aktardığına göre; saldırganlar ofisi tahrip etti ve grubun proje koordinatörü Gloriya Filipova'nın yüzüne vurdu. Bilitis Vakfı, saldırıyı Bulgar Ulusal Birliği'ne (Bulgarian National Union) liderlik eden ve "LGBTİ+ fobik eylemleri ve açıklamalarıyla tanınan" Boyan Rasate'nin planladığını belirtti. 

Filipova: “Bulgar kurumlarının harekete geçmesinin zamanı geldi”

Saldırı esnasında toplantı yapan trans topluluğunun proje koordinatörü Gloriya Filipova olayı şöyle aktardı:

“Fiziksel olarak iyiyim. Yaralarım minimal. Psikolojik olarak çok stresliyim. Bir etkinliğimiz vardı ve saat 17:30 civarında biri kapıyı çaldı. Biri açmaya gitti. Ben de kim olduğuna bakmaya gittim. Boyan Rasate liderliğindeki bir grup içeri girdi. Onlara içeri girmelerine izin verilmediğini söyleyerek bağırmaya başladım ve bana vurdu. Etraftaki her şeyi yağmalamaya başladılar. Hepsi birkaç dakika sürdü. Telefonla polisi aradım.” 

Saldırıdan sonra Gloriya Filipova twitter hesabından, “Hedefim, topluluğumuz için daha güvenli alanlar yaratmaktı. Dün en büyük korkum gerçekleşti; toplum merkezimiz tahrip edildi ve yüzüme bir yumruk yedim. İyileşmek için yeterince sevgimiz olduğuna eminim, ama bu durum gerçekten can yakıyor. Bulgar kurumlarının harekete geçmesinin zamanı geldi” dedi.

Polis olayla ilgili soruşturma başlattı, ancak Boyan Rasate'in cumhurbaşkanı adayı olması nedeniyle tutuklanmaya karşı dokunulmazlığı var. Rasate, 30 Ekim Pazar günü yerel basına, LGBTİ+ karşıtı saldırı hakkında yorum yapamayacağını söyledi. 2008 yılında Rasate, Bulgaristan'da düzenlenen ilk Onur Yürüyüşü'ne şiddetli bir homofobik saldırı yapmaktan altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Saldırıyı birçok LGBTİ+ örgütü ve elçilikler kınadı

ILGA-Europe saldırıyı kınadı ve Bulgar makamlarını “saldırıları alenen kınamaya, saldırganları soruşturmaya ve cezalandırmaya” çağırdı. Saldırıyı kınamak ve adalet talep etmek için, EuroPride dahil olmak üzere, birçok LGBTİ+ örgütü de destek verdi.

11 ülkenin büyükelçilikleri 1 Kasım'da yaptıkları ortak açıklamada, "anlamsız" olarak nitelendirdikleri saldırıyı kınadı. Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Kanada ve sekiz Batı Avrupa ülkesi de dahil olmak üzere, ülkelerin büyükelçileri de "dayanışmalarını" ifade etmek için merkezi ziyaret etti.

26 Ekim'de Bulgaristan Anayasa Mahkemesi, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi'nin onaylanmasının anayasaya aykırı olacağına karar vermişti.