Trans kadın Asya’yı yaralayan Emre Bozkurt’a “haksız tahrik” indirimi

Trans kadın Asya’ya yakıcı madde ile saldıran Emre Bozkurt’un yargılandığı davada cezası ‘haksız tahrik’ indirimi uygulanarak 6 yıla düşürüldü.
 
İstanbul Beyoğlu’nda 9 Mart günü Asya’yı, yakıcı madde ile katletme girişiminde bulunarak ağır yaralayan ve tek gözünü kaybetmesine neden olan Emre Bozkurt, jandarma tarafından yakalanmış ve ”kasten yaralama” suçundan tutuklanmıştı.
22 Ekim’de İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Bozkurt ve avukatları, transfobik savunma yaptı. Cinsel Taciz Ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu avukatları da Asya'nın avukatları olarak davayı takip etti. 

Fail: Trans olduğunu sonradan öğrendim

Fail Emre Bozkurt ‘kasten yaralama’ suçuyla yargılandığı davada şöyle dedi:
 
“Daha önceki beyanlarımı aynen tekrar ediyorum, bu eylem kasıtlı bir eylem değildir, kendisi beni bu madde ile tehdit etmiştir, olay günü de neden böyle yaptığını kendisine sorduğumda sinirlendiği için babama anlattığını söyledi, ben de kendisinden paramı istedim, param yok dedi, veriyor musun vermiyor musun deyince elimdeki bardağın ucunu tutarak çekiştirdi, sonra aramızda boğuşma başladı. Bu boğuşma neticesinde hem ben hem de o yaralandı, bu şahıs trans birey olduğunu saklayarak bizim dünyamızı başımıza yıktı, maddi olarak bizi sömürdü, onun yüzünden benim de yüzümde izler kaldı, aldığım eşyalarının borcunu hala ödeyemedim. Onun harcama yaptığı bana ait kredi kartının borçlarını hala ödeyemedim, cezaevinde maddi ve manevi zorluklar yaşıyorum, sağ oldukları halde anne ve babamı onun yüzünden kaybettim, ancak yine de böyle bir eylemin yaşanmış olmasından dolayı pişmanım, üzgünüm, beraatimi istiyorum.”
 
Fail avukatı ‘haksız tahrik indirimi’ istedi
 
Emre Bozkurt’un avukatı Kadir Özkan, suçlamaları kabul etmediklerini dile getirerek şunları söyledi:
 
“Fail ile katılan arasındaki ilişki sıradan bir ilişki değildir, fail bekardır, katılan da kendisini bekar ve bayan olarak tanıtmıştır, bu durumda gerek sanığın gerekse ailesinin tarafların evleneceğine dair kanaati oluşmuş ve buna göre de hazırlıklar yapılmıştır, eğer katılanın trans birey olduğu bilinmiş olsaydı ne bu masraflar yapılır, ne de müvekkilimiz manevi olarak bu birlikteliğe devam ederdi. Müvekkilimizin en başından beri kandırılmış olması bizce haksız tahrik niteliğindedir ve haksız tahrik indirimini de azami oranda uygulanması gerekmektedir, kanaatimizce dosya tekemmül etmiştir, tevsi tahkikat talebimiz yoktur, karşı tarafın dinletmek isledikleri tanıkların doğrudan görgüye dayalı bilgileri bulunmaktadır, soruşturma aşamasında da bu tanıklar dinlenmemiştir. Müvekkilim yaklaşık 7 aydır tutukludur. Tahliyesini istiyorum.” 
 
“Trans olduğumuzu en başından beri biliyordu”
 
Tanık M.A. duruşmada, fail Emre Bozkurt’u arkadaşı aracılığıyla tanıdığını ve arkadaşıyla failin sevgili olduklarını ifade etti. M.A., “Emre ayrıldıkları süreçte bizden izinsiz evimize girdi. Trans olduğumuzu en başından beri biliyordu. Hiçbirimiz anlaşılmayacak gibi değiliz. Arkadaşım yaralandıktan sonra tedavi sürecinde ben ilgilendim. Tuvalete bile yalnız gidemeyecek hale gelmişti. Psikolojisi tamamen bozulmuştu. Son süreçte kavga nedenleri aile evine götürülmüştü. Hayatını kısıtlıyordu” dedi. 
 
Tanıklardan E.A.’da failin arkadaşına sistematik şiddet uyguladığını anlattı.
 
“Haksız tahrik” indirimi uygulandı
 
İddia makamı daha sonra mahkeme heyetine mütalaasını sundu. İddia makamı, yanıcı maddenin silahtan sayıldığını belirterek Emre Bozkurt’un trans kadının yaralanmasına sebep olması nedeniyle “Silahla kasten yaralama” ve “tehdit” suçlarından cezalandırılmasını istedi. Ayrıca tutukluluk halinin devam ettirilmesi talep edildi. 
Daha sonra kararı açıklayan mahkeme heyeti Emre Bozkurt’a, “Kasten yaralama” suçundan verilen 11 yıl hapis cezasını “haksız tahrik” yetkisini kullanarak cezayı 6 yıla düşürdü.