Netflix’ten trans dışlayıcı karar ve açıklamalar

Netflix çalışanları, platformda yer alan stand-up 'The Closer'a transfobik söylemleri nedeniyle tepki gösterdi. Çalışanlar yarın (20 Ekim) sanal greve başlıyor.

Netflix’de yayınlanan Dave Chappelle'in The Closer programının son özel bölümü, komedyenin LGBT+lara yönelik fobik ‘şakalar’ yapması ve daha önce transfobiyle suçlanan yazar JK Rowling'i savunmasının ardından Netflix çalışanlarından tepki aldı.

Netflix CEO’su: “The Closer’ın bu çizgiyi aştığına inanmıyoruz.”

 

5 Ekim’de prömiyeri yapılan The Closer’da Chappelle, kendisini trans-dışlayıcı radikal feminist (TERF) ilan etti. Daha önceki komedi programlarında trans-saldırgan yorumlarıyla eleştirilen Chappelle, sosyal medyada geniş çapta kınandı.

Netflix'in CEO'su Ted Sarandos’un kendisini TERF olarak nitelendiren Dave Chappelle’e destek vermesinin ardından bine yakın Netflix çalışanı iş bırakma eylemine gitti. 

Netflix CEO’su Ted Sarandos, Dave Chappelle’in söylemlerini gündeme getiren çalışanlara e-posta gönderdi.

Gönderdiği e-postada programda gerçek hayatı tehdit edecek ögelerin bulunmadığını belirten Sarandos'un mesajında yer alan ifadeler şöyle: "Bazı çalışanlarımız nefret ile ilgili çizgiyi nerede çekeceğimiz konusunda sorular sormuş. Netflix’te nefreti ve öfkeyi destekleyecek hiçbir içeriği hoş karşılamayız. Fakat The Closer’ın bu çizgiyi aştığına inanmıyoruz. Bir konuda fikir belirtmek ile karşıdakine zarar vermek arasındaki farkı ayırt etmenin çok zor olduğunun da farkındayız. Özellikle stand-up gibi komedi yapımlarında bu farkları görmek iyice zorlaşıyor. Bazıları stand-up sanatının saldırgan bir tutum olduğunu düşünüyor fakat kullanıcılarımız bu içerikleri seviyor ve bizim de onlara sunmaya çalıştığımız şey bu."

Ted Sarandos’un gönderdiği e-postanın ardından iş bırakma eylemine başlayacaklarını duyuran platform bünyesinde çalışan translar, bu süreç boyunca protestolarına devam edeceklerini ve mücadelelerini trans grupları desteklemeye ayıracaklarını açıkladı.

Netflix çalışanları tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Gönderilen e-posta oldukça nezaketsizdi. Normalde olması gereken müzakere ortamını kurmadı. Böylesine önemli bir konu hakkında konuşma ve tartışma hakkımızı sunmalıydı.”

Çalışanlar yarın (20 Ekim) sanal grev yapacak

Netflix’in Dave Chappelle ile ilgili tutumuna tepki gösteren platform çalışanları, 20 Ekim’de sanal bir grev gerçekleştirecek. Grev öncesinde The Verge aracılığı ile bir talep listesi yayınlayan çalışanlar, Netflix'in zararın sorumluluğunu üstlenmesini ayrıca ofisteki transfobik unvanların kaldırılmasını talep ediyor. Çalışanlar mektupta, Netflix’in genel içeriğine baktığında non-binary ve trans içerik üreticilerine alan tanımayı arka plana ittiğini de belirtiyor.

Bloomberg’in aktardığına göre Netflix, Chappelle'in son özel bölümü "The Closer" için 24,1 milyon dolar ödeme yaptı.