KuirFest İstanbul’un son günü!

10. Pembe Hayat KuirFest İstanbul’un son gün programına birlikte göz atalım!

 

Pembe Hayat KuirFest, dünyadan ve Türkiye’den kuir yapımları İstanbullu izleyicileriyle buluşturduğu onuncu yılında perdelerini son kez aralıyor! 

 

Peki programda neler var?

 

13.30: Anne Evi Gibi, Institut-français

Adam Gulob’un Anne Evi Gibi’si, dünyanın farklı yerlerindeki kuirlerin verdiği mücadelelerin benzerliğini hatırlatıyor izleyicisine. Brezilya’nın yaşadığı politik sallantılar altında bir grup seks işçisi trans, travesti ve lubunyanın Indianara Siqueira’nın Casa Nem’i altında politik olarak kesişen kimliklerini benimsemesi; kayıplar ve gelen kazanımlar, ülkenin değişen siyasi atmosferi? İzleyiciler filmin kazandığı Outfest En İyi Kurmaca Belgesel Ödülü’nü hak ettiğinden emin!

 

13.30: Olay Lubunya! , Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi

Karantinada ve öncesindeki hayatlarımızda bize ilham olabilecek olay lubunyalardan bir seçki: Olay Lubunya! Kuirler içerisinde, arkadaşlıklar ve seçilmiş aileler arasında lubunyanın ruhuna dokunan, kalbini ısıtan ve hayatında yer edinen pek çok lubunya vardır. Her lubunyanın ilham ve güç aldığı lubunyalar hem sokakta hem de ekrandalardır. Seçkide yer alan Fanie Pelletier’in Gör Beni (Spectacular Intimacy, 2021), Kate Jessop’un Modern Kuir Kahramanlar (Modern Queer Heroes, 2020), Ruicheng Liang’ın Karantinada Laço Olmak (Man Up in Lockdown, 2021) ve Gevi Dimitrakopoulou’nun Haklısın: Zak, Hayatı ve Sonrası (This is Right; Zak Life and After, 2020) filmleri ise tam da bu hikayeleri anlatıyor.

 

15.00: #DirenAyol! , Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi

Kuir hayatlar yasal, sosyal, ekonomik birçok sebepten, beklentilere ve haksızlıklara karşı mikro-makro mücadeleler verirler. Açık bir kimlikle var olmak da, kapalı bir kimlikle yaşamak da başlı başına lubunyaların ne kadar güçlü, ne kadar başı dik olduğunu gösterir. Bilinir ki, lubunyanın her yürüyüşü onur yürüyüşüdür, aldığı nefes ve attığı adım bir zaferdir. #DirenAyol!‘da yer alan Naïla Guiguet’in Dustin’i (Dustin, 2020), Parviz Majidov’un ait olmadığım beden (I do not belong in this body, 2019)’i, Tsuyoshi Shoji’nin Tek Yüzgeçli Balık (The Fish with One Sleeve, 2021)’ı ve Victor Di Marco, Márcio Picoli’nin Bir Beden Neler Yapabilir ki? (Victor’s Body, 2020) tam da buna odaklanıyor.

 

15.30: Şöyle Böyle Çizgiler, Institut-français

Şöyle Böyle Çizgiler, “Düz çizgilere nakka” diyor! 1970'lerden günümüze kuirlerin gündemindeki AIDS krizi, açılma, eşcinsel evlilikten; ırka, sakatlığa ve toplumsal cinsiyete kadar pek çok konuyu ele alan beş karikatürün hikayesine odaklanıyor. Alison Bechdel, Rupert Kinnard, Howard Cruse, Jen Camper ve Mary Wings gibi öncü karikatüristlerin kişisel yolculuklarını ele alan belgesel, aynı zamanda bu karikatüristlerin LGBTİ+ görünürlüklerine etkilerini de tartışıyor. New York'un önemli festivallerinden Tribeca Film Festivali'nde ilk gösterimini yapan filmin, Vivian Kleiman yapımcılık ve yönetmenliğini üstleniyor. 

 

18.00: Hayalimdeki Sahneler

Metin Akdemir’in yönetmen koltuğunda oturduğu Hayalimdeki Sahneler, Atıf Yılmaz’ın Dul Bir Kadın, Kadının Adı Yok ve Yavuz Özkan’ın İki Kadın filmlerindeki kadın karakterler arasındaki ilişkilerin kuir ihtimallerine yer veriyor. Bu ihtimaller birçok farklı katmanda tartışmaya açılıyor; bir yandan filmlerin oyuncuları ve sinema yazarlarıyla ihtimalleri tartışılırken, diğer yandan bu ihtimallere dair kendi hayalindeki sahneler kadraja alınıyor.

 

Etkinlikler

SÖYLEŞİ: HAYALİMDEKİ SAHNELER / FİLM EKİBİ İLE SÖYLEŞİ

3 Ekim Pazar, Institut français

 

Metin Akdemir’in Hayalimdeki Sahneler film gösteriminin ardından film ekibi bir araya geliyor ve söyleşiyor. Üstelik bu söyleşi yönetmenin komünite ile İstanbul’daki ilk söyleşisi olacak!

 

Atölye

ATÖLYE: VOGUE!

3 Ekim Pazar, The Circle

60'ların sonlarında New York'ta doğan voguing, sistemik ırkçılığa karşı direnişteki siyah ve Latin LGBTİ+ topluluğun bizzat kendileri için yarattıkları, balo kültürünün dans biçimi. Çeşitli yapısal baskıların kesiştiği noktada, balo kültürü, kendine daha güvenli bir değer biçme, intikam alma, kutlama, onaylama, yaratma ve tabii ki dayanıklılık mekânı inşa etti. Bugün bu kültürün sürdürdüğü aynı politik ruh, renkli* LGBTİ+ bireylerin parlamasına adanmış bir mekân ve zaman! Uluslararası Gorgeous Gucci Evi'nin Parisli vaftiz annesi Habibitch ile birlikte, artık « Oldway » şeklinde adlandırılan « Pop Dip and Spin » kategorisi olan orijinal voguing biçiminin temellerini öğreniyoruz.

Festival heyecanınızı #Gönlüm10dadır hashtagi ile paylaşmayı unutmayın!