Trans mülteci Sofia, Suriye savaş bölgesine sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya

Genç yaşta Türkiye'ye kaçan trans kadın, Türkiye polisinin "yasadışı baskı" uygulaması sonrasında Suriye'ye zorla sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya.

23 yaşındaki Sofia, Suriye'de trans olduğu için şiddet gördükten sonra 17 yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye geldi. Türkiye’de “fazla feminen” olduğu için tacize uğramaya devam etti ve 21 yaşındayken erkek kardeşleri tarafından evden atıldı. Şiddete uğradığı ve polisin taciziyle karşılaştığı bir erkek yurduna yerleştirilmeden önce, UNHCR’a gitti ve savunmasız mülteci olarak kaydedildi.

Sofia, 23 Temmuz’da, İstanbul'da mültecilere yönelik usulsüz bir şekilde yürütülen baskı politikası nedeniyle, polis tarafından tutuklandı. İstanbul merkezli bir LGBTİ+ örgütü olan Aman Project'e göre; Sofia yasadışı bir şekilde gözaltına alındı, Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi ve avukata erişimi engellendi. 

Aman Project konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Trans veya gender-fluid olarak Sofia, bir erkek hapishanesinde sürekli şiddet tehlikesi altında ve hatta Suriye'ye geri gönderilirse daha da fazla şiddet tehlikesiyle karşı karşıya" dedi. Aman Project, 2019'da bir trans mültecinin sınırdan geçmeye zorlandığını ve bir milis grubunun eline geçtiğini, o zamandan beri kendisinden haber alınamadığını da belirtti. 

 

Türkiye'de mültecileri sınır dışı etmek için 'tamamen yasadışı' bir sistem var

Sofia ve destekçileri, geri dönüş belgelerini ‘gönüllü olarak’ imzalanmaya zorlanmasından ve Suriye'ye geri gönderilmesinden korkuyor. İnsanları savaş bölgelerine sınır dışı etmek uluslararası ve Türkiye yasalarına aykırı olsa da; Türkiye polisinin, mültecilere “gönüllü” geri dönüş belgelerini imzalatmak için fiziksel şiddet ve tehditler kullanarak LGBTİ+ mültecileri zorla geri gönderdiği biliniyor.

Yaklaşık 3 hafta önce tutuklandığından beri, onu görmesine izin verilmeyen Sofia'nın avukatı Fatih; Türkiye polisinin Suriyeli mültecileri sınır dışı etmek için kullandığı sistemin "tamamen yasa dışı" olduğunu söylüyor. Fatih süreçle ilgili, “Öncelikle mültecileri önemsiz nedenlerle karakola götürüyorlar. Sonra bu insanları Türkiye'nin sınıra yakın illerine gönderiyorlar. Bu illere gittiklerinde gönüllü olarak Suriye'ye dönmek istediklerini belirten bir yazı imzalatıyorlar. Sofia'yı gözaltında tutmak yasa dışı. Sofya'yı sınıra göndermek de yasa dışı." açıklamasında bulundu.