Temmuz ayı boyunca artan transfobi ve nefret suçları

Haziran ayında gerçekleşen Onur Yürüyüşü’nde LGBTİ+lara yönelik polis saldırısından sonra Bayram Sokak, Maçka Parkı, Taksim ve Harbiye’de translara yönelik gözaltılar ve sistematik saldırılar başladı. 
 
İstanbul Bayram Sokak ve Küçük Bayram Sokak’ta ne olmuştu?
 
Polis, Bayram Sokak’ta ve Küçük Bayram Sokak’ta trans kadınların yaşadığı evleri boşaltarak mühürledi. Evleri boşaltma ve mühürleme kararını sadece telefondan gösteren polis, evlerin boşaltılması için avukatları beklemedi. 
 
Maçka Parkı’nda LGBTİ+lara yönelik saldırı
 
Haziran ayında Onur haftası etkinlikleri kapsamında Maçka Parkı’nda gerçekleşen piknikte LGBTİ+lara yönelik polis saldırısı gerçeşleşmişti. Temmuz ayında da, Maçka Parkı’nda bulunan LGBTİ+lara yönelik fiziksel/psikolojik saldırılar siviller tarafından sistematik olarak devam etti. 
 
10 kişilik bir gurup, Maçka Parkı’ndan çıkan bir arkadaş grubuna önce homofobik sözlü tacizde bulundu ardından saldırdı. Olay yerine gelen ambulans darp edilen kişileri hastaneye götürdü. Saldırıya uğrayan üç kişi saldırganlardan şikayetçi oldu. Şikayetin üzerine saldırganların yedisinin kimliği teşhis edildi ve gözaltına aldı. Gözaltına alınan yedi kişinin tamamı ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.
 
Taksim ve çevresinde Translara yönelik gözaltılar
 
Polis, Taksim meydanı’nda bulunan trans kadınlara yönelik keyfi gözaltılarda bulundu. 
 
Avukat Levent Pişkin Twitter hesabından bu gözaltılarla ilgili, “Fuhuştan işlem yapamadıkları için TCK Md. 225'ten (Hayasızca Hareketler) işlem yapılmış.” ifadesinde bulundu. 
 
Pişkin, polislerin trans kadınları gözaltına alma şekli ilgili olarak olayı şöyle aktardı: “Polise direnmeyen transı ters kelepçe ile gözaltına almak ve kamuya açık bir alanda ters kelepçeli şekilde araca dahi bindirmeksizin cadde boyunca herkesin gözü önünde yürüterek hastaneye götürmek de işkence.” 
 
Harbiye’de trans kadın Beren Ecmel, kesici aletle saldırıya uğradı
 
İstanbul, Harbiye’de 25 Temmuz akşamı bir saldırgan, trans kadın Beren Ecmel ve arkadaşı Asya’yı önce sözle taciz etti ardından kesici aletle saldırdı.
 
Hastanede ilk müdahalesi yapılan Ecmel’in arkadaşı Asya, 17 yaşındayken kendisinin de yüzüne yanıcı maddeyle saldırdıklarını hatırlatarak çektiği videoda “Benim arkadaşımın yüzünü deldiler. Bize durduk yere saldırdılar. İnsanız biz, kimseye bir zararımız yok. Biz hakkımızı istiyoruz artık, adalet istiyoruz. İnsanız biz, kimseye bir zararımız yok!” dedi.
 
Pembe Hayat Derneği olarak, Temmuz ayı boyunca sistematik şekilde yapılan saldırılara maruz kalan tüm arkadaşlarımızın yanındayız. Bu süreci besleyen zihniyetin karşısında her zaman mücadelemizi sürdüreceğiz. Onur Yürüyüşü sonrasında artan şiddet ve varlığımıza karşı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, nefret söylemleri tesadüf değildir. LGBTİ+ üzerinden üretilen nefret söylemleri ve polis şiddeti en çok translar üzerinde hayati tehlikeler oluşturmaya devam ediyor. Yaşanan olayların ve bu sistematik şiddetin takipçisiyiz ve takipçisi olmaya devam edeceğiz.