Gürcistan’da, iptal edilen Onur Yürüyüşü dün yapıldı

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenmesi planlanan Onur Yürüyüşü Eşitlik karşıtı faşist grupların hedef gösterme ve saldırıları sonrası iki gün önce iptal edilmişti. Dün, Tiflis’te onur yürüyüşü gerçekleşti.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te dün düzenlenmesi planlanan Onur Yürüyüşü organizatörler tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti. Dün yapılan Onur Yürüyüşünde yürüyüşü organize eden LGBTİ+ aktivistler, ‘tblisi pride’ instagram sayfası üzerinden, “Onur yürüyüşünü dün yapamadık ama bugün yaptık. Rustaveli Caddesi'nde Gürcistan Parlamentosu'nun önünde durup gökkuşağı bayrakları sallamayı başardık.” mesajını verdi. 

İki gün önce Onur Yürüyüşü'nü “protesto” eden Eşitlik karşıtı faşist gruplar sabah itibariyle Meclis binası yakınlarında toplanmaya başlamış, nefret mitinginde şiddet olayları meydana gelmişti. Saldırganlar, Onur Yürüyüşü'nü organize eden LGBTİ+ örgütlerinin ofislerine saldırıda bulunmuştu.

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Onur Yürüyüşü öncesinde yürüyüş karşıtı açıklamalar yaparak nefret söylemlerinde bulunmuştu. Şiddet olayları meydana gelebileceğini söyleyerek “uyarıda bulunduğunu” ifade eden Garibaşvili, bu tür gösterilerin "Gürcistan toplumunun büyük bölümü tarafından kabul edilemez" olduğunu söyleyerek, LGBTİ+ları yalnızlaştırıcı, hedef gösteren, tehdit eden açıklamalarda bulunmuştu.

Dünyanın birçok yerinden LGBTİ+ örgütleri, tehdit alan Tiflis Onur Haftası ile dayanışma mesajı yayınladı. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin yanı sıra, Almanya, AB ve ABD'nin büyükelçileri de ortak bir bildiri ile ülkedeki şiddet olaylarını kınadı.

Bu vesile ile Pembe Hayat da Tiflis onur yürüyüşüne saldıran zihniyet ile istanbul’da, Ankara’da Eskişehir’de onur yürüyüşlerimize saldıran zihniyetin kardeş olduklarını belirterek; hem Gürcistanlı LGBTİ+ların hem de Tbilisi Pride’ın her zaman yanında olduğu sınırsız, ötekisiz, eşit bir dünya için mücadeleyi sürdürecekleri açıklamasında bulundu.