RIOT GAMES'TEN "ONUR AYI" SANSÜRÜ

Riot Games adlı oyun şirketi, Amerika ve Avrupa gibi bölgelerde, tüm oyunlarında LGBTİ+ oyuncularını, LGBTİ+ topluluklarını kutlamak ve desteklemek için 17 Mayıs'tan itibaren Pride sezonunu başlattığını duyurdu. 

Riot Games, Pride haftasının yaklaşmasıyla; League of Legends, Valorant, Legends of Runeterra ve Teamfight Tactics gibi oyunlarında çeşitli gökkuşağı renginde simgeler, oyuncu kartları ve diğer oyun özelliklerini içeren bir etkinlik başlattı.

Ancak Riot Games Türkiye'nin aynı etkinlik duyurusunda, 17 Mayıs'tan ve Onur ayından hiç bahsetmediği görüldü. Riot Games Türkiye bunun yerine etkinliği resmi sayfasında, "baharın farklı renklerini kutlamak" için düzenlenen “Renk Festivali” olarak sansürledi. Yayınladıkları metin içerisinde LGBTİ+'lar hakkında hiç bir ibare geçmiyorken, Gökkuşağı ve Pride ile alakalı ürünlerin hala erişilebilir olması ise dikkat çekti.

Riot Türkiye'nin Topluluk Yöneticisi Bahadır Güven, Ticaret Bakanlığı'nın 10 Kasım 2020 tarihli Gökkuşağı ve LGBTİ kararından dolayı şirketin böyle bir karar aldığını Twitter üzerinden açıkladı. İlgili karar bir şirketin 17 Mayıs veya Onur Ayı kutlamasına engel değilken, bu yaptıklarının sansür olduğunu da kabul etmedi.

DOT ESPORTS sitesinde verilen habere göre Riot Games bunun yerel yasalarla alakalı olduğunu konusunda bir açıklama yapmış. Türkiye'de 17 Mayıs, Pride ya da Onur Ayı kutlamaya engel hiç yasa bulunmamaktadır.

  1. https://twitter.com/RiotDunpy/status/1395521387524153347?s=20

  2. https://dotesports.com/league-of-legends/news/riots-turkish-pride-event-announcement-doesnt-mention-pride-instead-calls-event-color-festival