Kuir sanatçılar için dayanışma, işbirliği ve sanat ağı Through The Window’un ikincisi geliyor!

Türkiyeli ve Hollandalı kuir sanatçıları çevrimiçi ortamda buluşturan dayanışma, işbirliği ve sanat ağı Through The Window’un (TTW) ikincisi geliyor.

17 Nisan’da pop-up etkinliği ile ‘merhaba’ diyecek olan TTW, 24 Haziran’da çevrimiçi sergisi, sohbetleri ve partileri ile karşımızda olacak. Performans sanatçısı, prodüktör ve DJ Kübra Uzun, sanatçı, yönetmen ve küratör Ömer Tevfik Erten ve Hollandalı yazar ve felsefeci Simon(e) van Saarloos’un geçen yıl birlikte başlattıkları proje, küresel pandemi sürecinde işini ve projesini kaybeden kuir sanatçı, aktivist ve gece hayatı çalışanlarına destek olmayı amaçlıyor. Yalnızca Instagram üzerinden izlenebilecek TTW sergisi, Türkiye ve Hollanda’dan davet edilecek 20 kuir sanatçının küresel pandemi sürecinde ürettikleri özgün işleri ilk kez sanatseverlerle buluşturacak.
 

TTW taşıyor, kabına sığmıyor

TTW’nin koordinatörü Kübra Uzun, Türkiyeli ve Hollandalı kuir sanatçı ve aktivistler arasında kültürel işbirliği ve dayanışma sağlamanın yanı sıra, sanatçıların birlikte hareket etme pratiklerini geliştirmelerine yönelik de çalıştıklarını söylüyor: “Pandemi süreci hepimiz için zorlu ve yeni bir deneyim oldu, olmaya da devam ediyor. Kuir sanatçılar, gece çalışanları, DJ'ler aniden işsiz kaldık; ya sergilerimiz ertelendi, ya projelerimiz iptal oldu ya da sahneler kapandı. Üretimini var ettikçe ve paylaştıkça mutlu olan bizler için nefes alanlarımızın da kapanması demekti bu. TTW tam da bu noktada, kapanan yerden yeni bir alana doğru yol alıyor, yeni kaplara taşıyor ve doğası gereği var olan formları yeniden biçimlendiriyor. Biz kuir sanatçılar pandemi sürecini nasıl geçiriyoruz? Ya da nasıl hayal ediyoruz? Bu soruların peşine düşüp, hem bunun bir parçası olan herkes için yeni bir alan yaratmak hem de bu dönemde yaratılan özgün işleri bir araya getirerek kuir hafızadaki yerini tutmak istedik.”

 

“Burada hepimize yer var”

TTW’nin küratörlüğünü yapan Ömer Tevfik Erten ise bu seneki sanatçı seçimlerini yaparken farklı disiplinlerden kuir sanatçıları bir araya getirmeye özen gösterdiklerini belirtiyor ve “TTW, kuirlerin hayatta kalma, direnme ve çözüm üretme pratikleriyle ortaya çıkan bir platform. Bizler, sürdürülebilir barışçıl geleceği birlikte düşünüyor ve harekete geçiyoruz. Bazı sanatçılar kendi alanını başka bir sanatçı ile paylaşıyor, işbirliği yapıyor. Bu duruşu önemsiyoruz çünkü tek başına bir çıkışın olmadığını çok iyi biliyoruz. TTW kocaman bir dans pisti ve burada hepimize yer var” diyor. 

 

17 Nisan’da ilk sohbet ve parti

TTW’nin 17 Nisan’da Club CoWeed ev sahipliğinde gerçekleşecek ilk etkinliği  “Üniversite ve Aktivizm” adlı çevrimiçi sohbet olacak. Simon(e) van Saarloos moderatörlüğünde gerçekleşecek olan çevrimiçi sohbete performans sanatçısı Willie Ray, araştırmacı Ari Büyük, Hollanda Utrecht Üniversitesi’nden Nina Köll ve Simone Zeefuik konuşmacı olarak katılacaklar. Sohbetin hemen ardından da Hollanda’dan Jasmine Perez, Türkiye’den de Jtamul ve Larissa’nın dijital kabine geçeceği çevrimiçi parti gerçekleşecek.

Türkiye ve Hollanda’dan davet edilecek 20 kuir sanatçının fotoğraf, resim, video, ses gibi farklı araçlarla ürettikleri işlerden oluşan disiplinlerarası sergi, İstanbul ve Amsterdam’daki Onur Haftası kutlamalarına denk gelecek ve 24 Haziran 2021 tarihinden itibaren TTW’nin Instagram hesabında açılacak.
 

Ayrıntılı bilgi için: instagram.com/throughthewindow_project