20 KASIM NEFRET SUÇU MAĞDURU TRANSLARI ANMA GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

20 Kasım 1998'de ABD'li trans Rita Hester'in öldürülmesinin ardından "Ölümümüzü Hatırlamak" için mumlarla nöbet tutuldu. Ardından yapılan çağrıya LGBT örgütleri ve dünyadaki translar yanıt verdi ve 20 Kasım transfobik nefret nedeniyle öldürülen transseksüelleri anma günü olarak kayıtlara geçti.
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği'nin Norveç Büyükelçiliği katkılarıyla düzenlediği etkinliklere Kaos GL, Istanbul LGBTT, Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı ve Domus Sanat Çiftliği katkı sağladı.
Ankara Üniversitesi'nde Heteroseksizm Eleştirisi ve Alternatif Politikalar dersi ile başlayan etkinliği basın açıklaması takip etti.

Basın açıklamasında 'Anayasanın eşitlik maddesinde cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimin ısrarla yok sayılmasını kabullenmiyoruz. Herkesin eşit ama bazılarının biraz daha eşit olduğu bir dünya düzeni istemiyoruz. Sözde demokrasi paketi ile çıkan nefret saikiyle işleyen suçlarla ilgili düzenleme yapılacağının söylenmesine rağmen cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimin yok sayılmasını nefret cinayetlerinden en çok mağdur olanlar trans bireylerken içimize sindiremiyoruz. Ülkenin çoğunluğun iktidarına dönüştürmesi ve demokrasinin ilkelleştirilmesini kabul etmiyoruz. Evrensel hukuku hiçe sayan her hukuksuzluğa hukuka aykırı kanunları işaret edenlere, yaşam tarzına ve özel hayata müdahale etmiyoruz palavralarına inanmıyoruz.'denildi.

Etkinliklerin Istanbul ayağında TransXTurkey'in düzenlediği kısa film yarışmasının galası vardı. Perşembe günü Eski Yeni'de Trans bir kadının öyküsünün işlendiği, Kadınlar, Aşklar, Şarkılar oyunu izlendi ve cuma günü Tayfa Kitap Kafe'de film gösterimi düzenlendi.

Türkiye'den LGBT insan hakları savunucularının, hukukçuların bir araya geldiği panellerde, Rusya'da hükümetin çıkardığı anti-gey propaganda yasası, Ülker Sokak'tan Eryaman'a ve Avcılar Meis Sitesine translara yönelik linç politikaları, nefret ideolojisini besleyen savaş, demokrasi paketinin eksikleri, barış süreci, ayrımcılık yasa taslağı ve nefret suçları yasa taslağını bütün bileşenleri ile beraber tartışıldı.

Panellere, Av. Aleks Kovkov, Sabine Zwiers, Av. Ahmet Toköz, Buse Kılıçkaya, Gani Met, Av. Yasemin Öz ve yerel LGBT örgütlerinden temsilciler katıldı.

Etkinlikler, kapanış kokteyli ve Somer Ergün'ün piyano resitali ile son buldu.